Składniki na ptysie:
1/8 litra wody,
100 gram masła,
dwie szczypty soli,
300 gram mąki,
cztery jaja i tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i stale mieszając zaparzyć mąkę na ciasto. Masę przełożyć do miski i dodawać stopniowo jajka. Ciasto parzone jest gotowe gdy opada z łyżki. Następnie tuleją należy uformować ptysie.
Ptysie układamy na blaszkę i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Pasta z pstrąga, którą wypełnimy ptysie:
Składniki:
Pięć pstrągów wędzonych,
siedem jajek ugotowanych na twardo,
sześć łyżek majonezu,
trzy łyżki ketchupu pikantnego,
cztery średnie cebule
10 łyżek oleju z pestek winogron, plus sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pstrągi oczyścić z ości, jajka ugotować na twardo. Cebule należy podsmażyć i przekręcić przez maszynkę, następnie dodać pozostałe produkty i połączyć je w jednolitą masę. Ptysie przekroić na pół, wypełnić pastą z pstrąga i rozkoszować się ich smakiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?