Składniki:
300 gram mąki pszennej,
120 gram mąki ziemniaczanej,
250 gram masła,
220 gram cukru pudru,
cukier waniliowy,
6 jaj ,
skórka otarta z cytryny.
Do nasączenia:
sok z cytryny ,
łyżka cukru,
szklanka przegotowanej wody,
lukier cytrynowy z 200 gram cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego.
Wykonanie:
Utrzeć masło i cukier na gładka masę, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 - 60 minut.
Jeszcze gorąca babkę wyjąć z formy, pozakłuwać długim, cienkim patyczkiem nasączyć sokiem cytrynowym. Przestudzoną babkę polać lukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?