39 proc. żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
Najczęstszą przyczyną marnowania żywności jest niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia, nieplanowanie posiłków przed zakupami oraz zapominanie, że posiadamy dany produkt.
Najczęstszą przyczyną marnowania żywności jest niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia, nieplanowanie posiłków przed zakupami oraz zapominanie, że posiadamy dany produkt. Grzegorz Olkowski/ Polska Press
Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła, dania gotowe oraz sosy/dodatki. Jest to dość ważny temat, chociażby w kontekście zbliżających się świat Bożego Narodzenia.

Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce: większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80 proc.), jabłka (84 proc.) i pomarańcze (84 proc.).. Z raportu firmy Samsung wynika także, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43 proc.), dania gotowe (42 proc.) oraz sosy/dodatki (42 proc.).

Najczęstszą przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych jest niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42 proc.), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29 proc.) oraz zapominanie, że posiadamy dany produkt.

Niemal cztery osoby na pięć (78 proc.) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74 proc. osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.

Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?

  • Różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki
  • Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty.

Cytrynka z Ustronia Morskiego – świetny biznes z mikropożyczką

Wideo

Materiał oryginalny: 39 proc. żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie