Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1036 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wyśmienita sałatka z buraków i jajek. Zobacz przepis do obiadu
Szukasz pomysłu na sycącą i szybką do przygotowania przekąskę? Proponuję przepis na wyśmienitą sałatkę z buraków i jajek. Możesz podać ją na imieniny, spotkanie...
Niezawodne sałatki bez majonezu. Wypróbuj 7 przepisów nie tylko na obiad
Szukasz pomysłu na sałatki bez majonezu? Podpowiadamy 7 niezawodnych przepisów na lekkie i pożywne posiłki na bazie warzyw. Wśród nich są treściwe sałatki z...
Pyszne jajka faszerowane żółtym serem. Oto świetny przepis na wielkanocną przystawkę
Szukasz pomysłu na nietypowe faszerowane jajka? Polecam przygotować te z żółtym serem gouda. Taki przysmak świetnie smakuje w formie przystawki na wielkanocnym...
Niezawodne kremy do tortów. Oto niezawodne i sprawdzone przepisy
Szukasz pomysłu na krem do tortu? Spieszymy z pomocą, podpowiadając 5 sprawdzonych przepisów na wyjątkowe słodkości do domowych wypieków. Możesz nimi przekładać...
Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje
Mazurek wielkanocny to tradycyjne i bardzo popularne ciasto na Wielkanoc. Można przygotować go na wiele sposobów. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka...
Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis
Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa...
Niezawodna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....
Tradycyjny schab w sosie chrzanowym. Przepis na miękkie i soczyste danie
Delikatny schab w sosie chrzanowym to jedno z popularnych dań na wielkanocny obiad. Gotowane mięso w bulionie niemal samo się rozpada pod widelcem. Warto je...
Fenomenalne ciasto leśny mech. Zobacz sprawdzony przepis na deser
Szukasz pomysłu na wyjątkowy wypiek na specjalną okazję? Proponuję ciasto leśny mech, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. To...
Urocze babeczki wielkanocne owieczki. Poznaj przepis na świąteczny wypiek
Wielkanoc to czas, gdy eksperymentujemy z różnego rodzaju wypiekami. Poza klasycznymi babkami drożdżowymi warto zrobić babeczki wielkanocne dekoracją...