Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
578 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Przepis, który zawsze się udaje. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie
Oto sprawdzony przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej. Nigdy nie zawodzi, jest zawsze puszysty i pyszny. Takie ciasto...

Tą sałatką śledziową będziesz się zajadać co tydzień. Przepis jest banalnie prosty
Sałatka śledziowa z jajkiem to idealną przekąską na każdą okazję. Przygotuj ją na spotkanie z bliskimi, a wszyscy będą prosić cię o ten przepis. Sałatka jest...

Kremowy pasztet z wątróbki drobiowej na święta. Idealny do smarowania chleba
Mam da ciebie bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbki drobiowej, doprawiony cebulką, ziołami i masłem klarowanym. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia i...

Ciasteczka całuski zrobisz w kilka chwil. Pyszny deser do kawy
Twarogowe ciastka z jabłkami to przysmak, który przygotujesz bez trudu. Gwarantuję, że się przy nich nie napracujesz – najwięcej czasu zajmuje schłodzenie...

Wyjątkowe ciasto Pychotka. Przepis na znakomite ciasto pani Walewska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta Bożego Narodzenia, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne...

Szybki piernik z orzechami laskowymi. Wyjątkowy przepis dla kawoszy
Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez zapachu korzennych przypraw i tego...

Wyśmienita ryba po grecku. Zobacz tradycyjny przepis z warzywami
Klasyczna ryba po grecku to hit niemal każdego przyjęcia. Danie idealnie nadaje się na święta, sylwestra, a także inne spotkania z bliskimi. To pyszne filety z...

Mac and Cheese. Prosty przepis na potrawę, którą kochają zwłaszcza dzieci
Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych zapiekanka Mac & Cheese to danie z piekarnika, składające się z makaronu zapiekanego z wyrazistym i mocno serowym...

Wyjątkowa zupa z pieczonych buraków. Poznaj przepis na oryginalne danie
Zupa z buraków to samo zdrowie. Pożywi, nasyci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Podaj ją na specjalną okazję, a goście będą zachwyceni! Zobacz najlepszy przepis...

Wyjątkowe paszteciki do barszczu czerwonego. Poznaj przepis do zrobienia w 20 minut
Paszteciki podane do czerwonego barszczu to pomysł na pyszne danie od święta. Podpowiadam, jak możesz zrobić je niemal błyskawicznie. Wystarczy wykorzystać...