Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
331 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: katarzyna.puczynska@polskapress.pl

Szybkie, małe pączki na serku homogenizowanym. Zrobisz je w kilka minut!
Na karnawał warto przygotować pyszne, domowe słodkości. Proponuję błyskawiczny przepis na pączki z serka homogenizowanego. Są łatwe do zrobienia, nie wymagają...

Pieczone pączki na tłusty czwartek. Przepis na fit wersję z piekarnika.
Tradycyjne pączki na tłusty czwartek smaży się na głębokim tłuszczu. Niestety, z tego powodu mogą być tłuste i kaloryczne. Mamy dla was fenomenalny przepis!...

Ciasta na Dzień Babci i Dziadka. Oto 14 przepisów na pyszne wypieki do kawy
Święto przypadające 21 stycznia zachęca odwiedzenia babć, dzień później kalendarz przypomina o dziadkach. Zamiast laurki zachęcamy do upieczenia domowego ciasta...

Pyszna pizza z salami jak z pizzerii. Najlepszy przepis na domową pizzę z rukolą
Jak zrobić pyszną pizzę na cienkim cieście w piekarniku elektrycznym? Mamy dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis z dokładnymi wskazówkami, krok po kroku,...

Najlepszy przepis na pączki z różą. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku
Mamy sprawdzony i prosty przepis na pączki z różą oraz lukrem. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a będą wyśmienite...

Wyśmienite ciasto milionera z kajmakiem i czekoladą. Zobacz przepis
Chcesz poczuć się jak milioner w dobie rosnącej inflacji? Zacznij od przygotowania sobie pysznego przysmaku, godnego prawdziwych bogaczy. Mam dla ciebie przepis...

Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości
Karnawał to czas balów, zabaw i spotkań z bliskimi. Najlepiej uczcić go pysznymi, domowymi smakołykami. Mamy dla ciebie listę niezawodnych przepisów na taką...

Najlepszy przepis na miodownik z kremem i polewą
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten...

Placuszki z kaszy manny. Przepis na idealne śniadanie dla dzieci i nie tylko
Puszyste, delikatne placuszki z kaszy manny to pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i nie tylko. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Placuszki...

Rarytas z czasów PRL. Przepis na blok czekoladowy z mlekiem w proszku
Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku...