Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
594 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Ciastka jajka sadzone to wielkanocny hit. Zachwycają wyglądem i smakiem
Są pyszne i bardzo efektowne. Ciastka jajka sadzone to przysmak, który z pewnością warto zrobić na Wielkanoc. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na takie...
Fasolka po bretońsku na tani i pożywny obiad. Tradycyjny przepis jak od babci
Fasolka po bretońsku to pyszne danie, które przygotujesz bez trudu w jedyne 15 minut i ugotujesz w godzinę. Dodatek wyrazistych przypraw sprawia, że potrawa...
Lubisz ciastka pieguski? Sprawdź, jak zrobić ciastka z kawałkami czekolady
Masz ochotę na domowe ciasteczka? Wypróbuj przepis na pyszne i proste do przygotowania pieguski. To ciastka z kawałkami czekolady, pachnące wanilią, chrupiące z...
Obłędna sałatka łabędzi puch. Pięknie wygląda na świątecznym stole
Sałatka łabędzi puch pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Przygotuj ją na Wielkanoc, a twoi bliscy będą zachwyceni. To warstwowa sałatka z szynką z kurczaka,...
Wyjątkowe ciasto do kawy. Zemsta teściowej to prawdziwy frykas
Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców, a także chrupkiej bezy i delikatnej masy kremowej daje niesamowity efekt. Ciasto zemsta teściowej rozpływa się w...
Smakowite kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Wypróbuj przepis na tani obiad
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję rewelacyjne kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, cebuli i sera. To proste do przygotowania danie, które z...
Wyjątkowe ciasto Pychotka. Przepis na znakomite ciasto pani Walewska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne kruche ciasto z bezą i...
Idealnie soczyste mielone? Sekretem jest jeden lubiany składnik
Masz ochotę na kotlety mielone na obiad? Podpowiadam niezawodny przepis na takie danie. Proponuję przygotować je z mięsa indyka. Kotlety będą delikatne,...
Surówka z ogórków kiszonych. Pyszny i tani dodatek do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych to wyśmienity dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, mielonych, jak i pieczeni. Jest szybka i łatwa do...
Pyszny koktajl bananowy. Świetny pomysł na śniadanie lub deser
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi to pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Całość przygotujesz niemal w mgnieniu oka i to bez mleka i bez cukru. To...