Awanturka jak z PRL-u. Zobacz przepis na pastę z twarogu i ryby. Ten smak przywodzi wspomnienia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku. Anna Daniluk
Tanie, pożywne i szybkie przepisy szczególnie doceniano w czasach PRL-u. Książki kucharskie polecały głównie sposoby na proste dania, w których można było wykorzystać konserwy. Wśród nich najpopularniejsza była awanturka. Zobacz przepis na najprostszą wersję pasty z twarogu i ryby idealnej na kanapki.

W skrócie

W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”. Zobacz przepis na pastę rybną awanturkę.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Pasta ze szprotek - przepis na kanapkę

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek,
Przygotowanie: 10 minut.

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego,
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
  • 1 /4 cebuli,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka

Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:

  • szprotki wędzonej,
  • szprotek w sosie pomidorowym,
  • byczków w sosie pomidorowym,
  • szprotek w oleju.

Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a nawet posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.

Zobacz także: Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?

Ryba konserwowa – właściwości

Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.

Co zrobić z ryby w kuchni?

Miłośnikom ryb polecamy zrobić sałatkę śledziową, która zasmakuje nie tylko w piątek. A do smażonych ryb polecamy zrobić pożywną surówkę. Szczególnie dobrze będzie smakować łosoś smażony na klarowanym maśle. Natomiast smakosze delikatniejszych ryb mogą sięgnąć po klopsiki z dorsza.
Warto wiedzieć, że pasta z twarogu i ryby będzie także świetnym zamiennikiem masła na kanapce.

Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.

Awanturka jak z PRL-u. Zobacz przepis na pastę z twarogu i r...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Ceramic Blade

Ceramic Blade Maszynka Do Sushi

124,00 zł32,99 zł-73%

kup najtaniej

Mikamax

Mikamax Zestaw Do Robienia Sushi

137,00 zł71,37 zł-48%

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Folio Steel Sky (60193)

442,00 zł251,82 zł-43%

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Spryskiwacz na olej i ocet 2w1 KH 4150

63,69 zł39,98 zł-37%

kup najtaniej

Kuchenprofi

Kuchenprofi Professional krajacz do warzyw 900431000

279,89 zł174,94 zł-37%

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Zestaw Do Przypraw (Kh1642)

30,68 zł20,64 zł-33%

kup najtaniej

DKD Home Decor

Dkd Home Decor Zestaw Do Sushi Ceramika Deska Bambus 9Szt. (12682738)

124,00 zł85,00 zł-31%

kup najtaniej

Emile Henry

Emile Henry Classiques Dozownik Do Oliwy Lub Octu Czerwony

216,97 zł158,40 zł-27%

kup najtaniej

Kuchenprofi

Kuchenprofi Siekacz Krajalnica Do Warzyw Ręczna Plastikowa Turbo ...

137,89 zł119,96 zł-13%

kup najtaniej

Gefu

Gefu Manolo Dziadek Do Orzechów (G13490)

159,00 zł143,10 zł-10%

kup najtaniej

Ad Hoc

AdHoc Tropica młynek czarny A-EP22

160,90 zł148,00 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Awanturka jak z PRL-u. Zobacz przepis na pastę z twarogu i ryby. Ten smak przywodzi wspomnienia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie