Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niezawodny seromakowiec. Oczaruj swoich bliskich pysznym ciastem. Oto przepis na wyśmienity wypiek na kruchym cieście

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To ciasto to prawdziwa kwintesencja świąt.
To ciasto to prawdziwa kwintesencja świąt. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na wyjątkowe świąteczne ciasto? Proponuję niezawodny przepis na tradycyjny seromakowiec, który udaje się za każdym razem i smakuje wprost obłędnie. Ciasto to łączy w sobie pyszną masę makową i masę serową oraz kruche ciasto. Po prostu palce lizać! Wypróbuj mój przepis na seromakowiec.

Spis treści

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na seromakowiec. To wyśmienite, bogate w smaku i niezawodne ciasto, które z całą pewnością warto przygotować na święta. Jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale pyszny smak seromakowca z pewnością wynagrodzi nam trudy. Podane przeze mnie składniki wystarczają na dużą porcję.

Przepis na seromakowiec

Czas przygotowania: ok. 2 godziny i 30 minut.
Porcja na blaszkę 24 × 36 cm
Poziom trudności: średni

Składniki:
Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 100 g cukru (ok. pół szklanki),
  • opakowanie cukru waniliowego (16g),

Warstwa z makiem:

  • 600 g maku mielonego,
  • 700 ml mleka,
  • 8 łyżek miodu,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • piana z 4 białek,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,

Warstwa z serem:

  • 800 g sera białego półtłustego,
  • szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • piana z 6 białek.

Zobacz także: Przepis na sernik z mascarpone. Jest delikatny i wyjątkowo kremowy. To idealne ciasto na święta i inne specjalne okazje

Jak zrobić seromakowiec?

Zacznij od przygotowania ciasta:

  1. Na stolnicy przesiej mąkę z zimnym masłem.
  2. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Zrób masę makową:

  1. Zagotuj mleko i zalej nim mielony mak. Wymieszaj i postaw całość na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  2. W garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Taką mieszanką zalej mak, wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa wystygła.
  3. Rozdziel jajka, żółtka delikatnie ubij rózgą kuchenną, dodaj do przestudzonego maku i wymieszaj.
  4. Ubij pianę z białek i dodaj do maku. Wymieszaj.

Przygotuj masę serową:

  1. Ser i masło zmiel w maszynce na średnich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodawaj stopniowo ser z masłem.
  4. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy budynie w proszku.
  5. Ubij pianę z białek i dodaj do sera, wymieszaj łyżką.

Upiecz ciasto:

  1. Wyjmij ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę makową.
  3. Następnie wyłóż delikatnie masę serową.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na cieście.
  5. Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, na 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 15 minut.

Zobacz także: Bajeczny sernik złota rosa zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepsze ciasto na święta. Przepis na wyśmienity sernik z rosą

To ciasto to prawdziwa kwintesencja świąt.

Niezawodny seromakowiec. Oczaruj swoich bliskich pysznym cia...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy na tradycyjne ciasta ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezawodny seromakowiec. Oczaruj swoich bliskich pysznym ciastem. Oto przepis na wyśmienity wypiek na kruchym cieście - Strona Kuchni