Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biała kiełbasa mocno czosnkowa

Redakcja
Kiełbasa z grilla to obowiązkowa potrawa podczas przyjęć na otwartym powietrzu. Przedstawiamy przepis na przygotowanie białej kiełbasy przesłany do nas przez Małgorzatę Bartkowiak z Koszalina.

Składniki:

4 białe kiełbasy
duży ząbek czosnku
szczypta majeranku
pieprz
łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Z oleju, przeciśniętego przez praskę, lub bardzo drobno pokrojonego czosnku, majeranku i pie-przu robimy marynatę do posmarowania kiełbasek. Kiełbaski pieczemy na ruszcie często obracając. Uwaga: temperatura nie może być za wysoka, bo kiełbaski popękają i spalą się z wierzchu.

W Brazylii takie białe kiełbaski przyprawia się zamiast majerankiem to tymiankiem i zielonym pieprzem. Do takiej grillowanej białej kiełbasy pasuje kajzerka i chrzan, albo sos chrzanowy. Taki sos można zrobić mieszając gęsty jogurt z tartym chrzanem i odrobina soku z cytryny.

Ci, którzy lubią mięso ze słodkim smakiem, mogą spróbować takiej kiełbasy z kwaśną żurawiną do mięs.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!