Bistro dba o klientów i wspiera lokalnych dostawców

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 
W Bercie na Manhattanie klient ma czuć się jak w domu. I tak też się czuje. Bo jedzenie przyrządza się tam z sercem, podaje świeże dania, a o potrzeby klienta dopytuje sam właściciel.

Wszystko zaczęło się w styczniu tego roku – od foodtrucka przed wejściem do Castoramy. Wcześniej, we wrześniu 2018 r. właściciel Sebastian Bachanek powrócił do rodzinnego miasta z Warszawy, gdzie przez 12 lat prowadził dwa lokale gastronomiczne z tajskim jedzeniem.

– W Koszalinie jednak nie zdecydowałem się na kuchnię tajską – wyjawia właściciel. – Zbyt duży byłby problem z dowożeniem składników z Warszawy. Miewamy jednak w ofercie dania orientalne, jak np. Szarpaną Bertę z azjatycką konfiturą chilli albo żeberka po tajsku.

A co o jest ta Szarpana Berta? Oczywiście danie z wieprzowiny. A dlaczego „oczywiście”? Ponieważ u pana Sebastiana wieprzowina króluje. Już w czasach foodtrucka furorę zrobiły takie dania, jak wieprzowina w bułce, boczek zawijany, pulled pork czy pieczona porchetta.

Skoro jednak foodtruck się sprawdził, dlaczego właściciel zdecydował się z niego zrezygnować?

– Bo nastawiałem się na klientów Castoramy, a w pewnym momencie zorientowałem się, że przychodzą do mnie nie tylko klienci, ale cały Koszalin – śmieje się nasz rozmówca. – Zdecydowałem się więc na przeprowadzkę bliżej centrum miasta i otwarcie bistro na terenie popularnego targowiska Manhattan.

No dobrze, to już wiemy, skąd „Manhattan” w nazwie, a skąd „Berta”?

– To proste – uśmiecha się Sebastian Bachanek. – Foodtruck oddałem we franczyzę i dziś działa on w Mielnie jako Różowa Berta. Nowe bistro zostało więc Bertą na Manhattanie.

Berta na Manhattanie jako jedyny lokal w Koszalinie specjalizuje się nie w wołowych, lecz w wieprzowych burgerach. Jest więc burger z mięsem z golonki, z żeberek, z mieloną wieprzowiną czy też burger Black Pig.

– Ten ostatni to burger w czarnej bułce, czyli barwionej węglem bułce z Niemiec – informuje nasz rozmówca – Podajemy go z sosem śmietanowym, boczkiem i plackiem ziemniaczanym.

Poza burgerami na Manhattanie dostaniecie także mega schabowe, smażone tradycyjnie na smalcu, jak w domu.

W zestawie do wszystkich burgerów są frytki i pepsi. A kilka dni temu lokal dostał koncesję, dzięki czemu w menu pojawi się piwo rzemieślnicze, z małych browarów. Jakie konkretnie?

– Zobaczymy – mówi właściciel. – Na razie zbieramy oferty. Zależy nam na tym, żeby to było piwo z browarów regionalnych. Wspieramy lokalnych dostawców, także mięsa i warzyw.

Na jakie jeszcze zmiany mogą liczyć w najbliższej przyszłości klienci lokalu?

– Myślimy o wprowadzeniu do oferty japońskiego ramen. Chcielibyśmy też mieć ogródek – wyjawia Sebastian Bachanek. – To atrakcja, która zawsze podnosi standard lokalu i w sezonie przyciąga klientów. Może uda się w przyszłym roku?

Czy jednak Berta na Manhattanie będzie miała ogródek czy nie, najważniejsze jest jedno: przyrządza się tam jedzenie z sercem, podaje świeże dania. Klienci mają się czuć jak w domu.

– Sumienie nie pozwoliłoby mi serwować jedzenia kiepskiej jakości. Sam wychodzę na salę i pytam klientów o szczegóły, o to, co chcą – podkreśla nasz rozmówca. – W gastronomii pracuję 27 lat i preferuję włoskie podejście do klienta. Moje bistro to ma być fajne miejsce ze smacznym jedzeniem, z domowym klimatem i atmosferą na luzie. I ludzie zazwyczaj to moje podejście doceniają. I przychodzą na konkretne dania, bo na naszym fanpage’u Berta na Manhattanie na Facebooku piszemy, co podamy w najbliższy weekend.

Berta na Manhattanie

Ul. Drzymały 7, Koszalin, tel. 576 305 366

Czynne w porze letniej od poniedziałku do soboty, od 13.00 do 19.00

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3