Bitwa pokoleń - pojedynek gastronomiczny w szkole w Boninie pod Koszalinem [wideo, zdjęcia]

Marzena Sutryk
Marzena Sutryk

Wideo

Zobacz galerię (39 zdjęć)
W środę w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Boninie zorganizowano turniej „Bitwa pokoleń”, w którym młodzi zmierzyli się z seniorkami w pojedynku na talenty gastronomiczne.

Szkoła w Boninie, która m. in. kształci uczniów w kierunku gastronomicznym, zorganizowała pierwszy raz taką imprezę przy udziale koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- „Bitwa pokoleń” z założenia miała połączyć ze sobą dwa kulinarne światy. Z jednej strony doświadczenie życiowe, a z drugiej młodzieńczą fantazję. To pierwsze reprezentują przedstawicielki Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Sianowa, a drugie - uczniowie klas gastronomicznych z ZSCKR w Boninie - mówi Michał Mętlewicz z OT KOWR w Koszalinie.

Obie grupy wiekowe (podzielone na sześć zespołów) starły się w zmaganiach w lepieniu pierogów. Panie z UTW przodowały w pierogach tzw. tradycyjnych. - Mamy tu farsz z kapusty kiszonej, są też i płucka z sercami, kasza, twaróg - wyliczały. I tłumaczyły, jak zrobić dobre pierogi, by się nie sklejały, a później nie rozpadały podczas gotowania: - Różne szkoły są. My dodajemy np. ciepłej wody, a ktoś inny oleju. Żeby się nie rozpadły, to trzeba je dobrze skleić i nie przesadzać z mąką.

Uczniowie postawili na pierogowe eksperymenty. Był m. in. farsz śliwkowy z miodem, imbirem i cynamonem oraz migdałami oraz kurki, boczek i cebula. Był też bób, ser feta, czosnek, cebula i koperek, a także kasza gryczana. A lepiono nie tylko z mąki pszennej, bo i mąka pełnoziarnista poszła w ruch.
Rywalizację uświetniły pokazy kulinarne z udziałem kucharza Pawła Romankiewicza, który przygotował potrawy z wykorzystaniem ryb oraz pokaz carvingu, a więc warsztaty z rzeźby w owocach i warzywach, które poprowadziła Katarzyna Rogowska. Z kolei porad dietetycznych udzielała Marta Pawelec, która przekonywała m. in. do tego, jak ważne są ryby w naszej kuchni. - Ryba to źródło kwasów nienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu. Dobrze, by jeść ryby dwa razy w tygodniu, a nawet częściej -mówiła.

Klasa IV zaprezentowała taniec synchroniczny w wykonaniu uczennic - kelnerek, które podawały do stołu, przy którym zasiedli uczniowie - klienci. Natomiast uczniowie klasy I krok po kroku prezentowali, jak fachowo nakryć do stołu.

Zwieńczeniem było ogłoszenie wyników „Bitwy pokoleń”. I miejsce zdobyły: -Hondzysie ZS CKR i Grupa Tereski UTW; II miejsce - Wronki ZS CKR i Grupa Krysi UTW; III miejsce - Momotki ZS CKR i Sianowianki UTW.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3