Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cafe & Restaurant Złota: Smacznie, wykwintnie, z bogatą wyobraźnią

Rozmawiała Iwona Marciniak
Paweł Nagilun zaprasza do Złotej tekże na pyszną kawę
Paweł Nagilun zaprasza do Złotej tekże na pyszną kawę
O restauracji i kawiarni o wdzięcznej nazwie Złota, opowiada nam Paweł Nagilun. Zapraszamy na ul. Gierczak 27a, przy muzeum

Kiedy otworzyliście Państwo Złotą i skąd taka nazwa?
- Dokładnie 14 kwietnia trzy lata temu. Szukaliśmy łatwej do zapamiętania, dobrze się kojarzącej, niepretensjonalnej nazwy. Padło na Złotą.

Złota to przede wszystkim pierogarnia, prawda?
- Tak, ale nie tylko. Polecamy potrawy, które kojarzą się nam z tym co tradycyjnie, zgodnie z rytmem pór roku pojawiało się na polskich stołach. Teraz np. serwujemy bigos z młodej kapusty. Nasi klienci za nim przepadają. Podobnie jak za gołąbkami. Zapraszamy na sezonowe zupy, m.in. na barszcz ukraiński. Wracając do pierogów, nasi klienci znajdują u nas swoje ulubione smaki, ale i odkrywają zupełnie nowe. Polecamy więc te z tradycyjnymi farszami, podawane z sosem borowikowym, ale i np. z dorszem i łososiem z sosem chrzanowym, z soczewicą podane z wiosennym sosem, albo z awokado i tuńczykiem z orzeszkami pini. Lada moment w naszej karcie pojawią się kurki, będziemy je serwować m.in. w postaci aromatycznego sosu kurkowego. Polecamy też oczywiście nasze pierogi na słodko, z farszem z sezonowych owoców. Przed nami czas truskawek. Nasze pierogi przyrządzamy z delikatnego, cienkiego ciasta.

Głosuj na najpopularniejsze lokale gastronomiczne w regionie

W Państwa karcie znalazłam też naleśniki z farszami na słono i słodko, tarty oraz nie każdemu znane piecuchy. Cóż to takiego?
Piecuchy to pierogi z ciasta drożdżowego wypiekane w piecu. To nasza tegoroczna nowość. Pyszne, chrupiące.

Po posiłku pora nad deser...
... czyli ciasta wypieku mojej żony Angeliki. Wśród nich jednym z przebojów jest sernik kawowo - chałwowy. Do ciasta oczywiście pyszna kawa.

Złota to rodzinny biznes?
Tak. Prowadzimy go z żoną. w kuchni wspiera nas mój tata, który doskonale odnajduje się zwłaszcza przy przygotowywaniu potraw mięsnych. Oczywiście jest też nasza pani kucharka, która specjalizuje się zwłaszcza w pierogach. Zatrudniamy także panią kelnerkę, ale sami również jesteśmy do dyspozycji naszych gości. Mamy wiernych klientów, odwiedzają nas turyści. Zapraszamy!

Czytaj e-wydanie »

Motoryzacja do pełna! Ogłoszenia z Twojego regionu, testy, porady, informacje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!