Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owocowe smakołyki

(zka)
Maliny, czarne jagody, poziomki, a ostatnio także jeżyny... Nadają się na słodkie desery, mleczne koktajle, ciasta, pierogi.

Placek Kokosowy z Jeżynami

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • pół kostki masła
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • szklanka jeżyn
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy.

    Przygotowanie:
    1. Wymieszać mąkę, kaszę i proszek do pieczenia.
    2. Utrzeć dokładnie masło z cukrem.
    3. Dodawać po jednym żółtku i kilka łyżek mieszanki z mąki aż do wyczerpania składników. Gdyby ciasto było bardzo gęste, można dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany.
    4. Dorzucić do ciasta wiórki kokosowe i dodać olejek. Wymieszać.
    5. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem.
    5. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
    6. Na wierzch ciasta wyłożyć jeżyny (mogą to też być np. czarne jagody)
    Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C.

    Ciasto można po ostygnięciu pokroić na kawałki i udekorować każdy bitą śmietaną. Dobrze smakuje też na ciepło.

    Pierożki z Jeżynami

    Składniki:
  • 350 g mąki
  • 4 żółtka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • jeżyny (ponad pół kg)
  • cukier waniliowy
  • 50 dag masła do polania pierogów
  • ewentualnie 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc. i dwie łyżki cukru pudru.

    Przygotowanie:
    1. Wysyp mąkę na stolnicę i w powstałym z niej kopcu zrób krater.
    2. Wbij do niego żółtka i wlej ciepłą wodę.
    3. Ostrożnie wyrabiaj ciasto, tak długo, aż wszystkie składniki połączą się w jedną masę. Wyrabiaj jeszcze 1-2 minuty. Przykryj ściereczką. Zostaw na pół godziny.
    4. Opłukane i dokładnie osączone z wody jeżyny wymieszaj z cukrem waniliowym.
    5. Z rozwałkowanych kawałków ciasta wykrawaj szklanką kółka.
    6. Na każde kółko, trzymane w dłoni, nałóż trochę jeżyn i dokładnie zlep brzegi ciasta, formując pierożek.
    7. Wrzuć do garnka z osoloną wrzącą wodą, delikatnie zamieszaj. Wyjmuj po ponad minucie od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Przepłucz je szybko zimną wodą. Polej roztopionym masłem.

    Pierożki można też polać sosem zrobionym ze słodkiej śmietanki, wymieszanej z cukrem pudrem.

    Jeśli zamiast jeżynami, nadziejemy pierożki jagodami, to należy je przed ich włożeniem do ciasta wymieszać nie tylko z cukrem, ale i z łyżką tartej bułki.

    Jeżyny w Galaretce

    Składniki:
  • 30 dag jeżyn
  • opakowanie galaretki agrestowej.

    Przygotowanie:
    1. Na płaski półmisek z parocentymetrowym brzegiem wysypać warstwę jeżyn.
    2. Gotową galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.
    3. Schłodzoną, lecz jeszcze płynną, zalać jeżyny i wstawić do lodówki.
    4. Kiedy całość stężeje, pokroić w kostkę i przełożyć do pucharków.
    5. Wierzch każdej porcji udekorować bitą śmietaną i przybrać owocami jeżyn.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska