Chcesz mieć zdrowe płuca? Jedz jabłka i pomidory

Supernowa
Warzywa i owoce chronią nie tylko górne drogi oddechowe. Także płuca.

Takim wnioskiem zakończyły się badania, których głównym autorem była Carol Trenga, profesor medycyny z Uniwersytetu Waszyngtonu w Seattle (USA). Wraz z zespołem współpracowników przejrzała ona literaturę naukową poświęconą dobroczynnemu wpły-wowi warzyw i owoców na nasze zdrowie. Analizą objęto tylko świeże publikacje, które ukazały się na świecie w ostatnich dziesięciu latach.

- To chyba najdłuższa na świecie lista dowodów potwierdzających to, że dieta owocowo-warzywna wzmacnia też nasze płuca. Po pierwsze, chroni je przed wieloma chorobami, po drugie, łagodzi rozmaite dolegliwości u osób, które już cierpią na schorzenia płuc - mówi Trenga. Jeśli chodzi o profilaktykę, to - zdaniem uczonej - największe znaczenie mają te owoce, które zawierają dużo witaminy C. Ich spożywaniem powinni być zainteresowani szczególnie nałogowi palacze. Dla nich może to być dobry sposób na uniknięcie przewle-kłego zapalenia układu oddechowego i różnych niekorzystnych konsekwencji tej choroby, takich jak groźna choroba obturacyjna płuc, na którą nie wymyślono jeszcze lekarstwa.

Codzienna porcja warzyw lub owoców może nas też zabezpieczyć przed zapaleniem oskrzeli i odmą - sugerują z kolei wyniki badań wykonanych przez brytyjskich badaczy z uniwersytetu w Southampton. - Wystarczy jeść codziennie pół jabłka, by zmniejszyć ryzy-ko złapania tych schorzeń o 50 procent. Równie cenne są pomidory - mówi Louise Wat-son, która kierowała badaniami.

Wysokiej wartości zdrowotnej pomidorów dowiedli też uczeni z innej brytyjskiej uczelni - uniwersytetu w Nottingham. W przeprowadzonych przez nich testach uczestniczyło 2600 osób chorych na astmę lub nieżyt oskrzeli. Okazało się, że choroba łagodniała, kiedy pa-cjent zjadał w tygodniu minimum pięć jabłek lub trzy pomidory. - Podobna dieta pomaga również ludziom zmagającym się z chroniczną chrypką oraz innymi schorzeniami krtani - twierdzi autorka badań, Sarah Lewis.

Zdaniem wszystkich autorów opisanych tu badań regularne konsumowanie owoców i wa-rzyw powinno być traktowane jako terapia, która wspomaga leczenie chorób płucnych. Witaminę C w naturalnej postaci, czyli w formie świeżych produktów, powinno się spoży-wać średnio dwa razy dziennie w dawkach około 250-500 mg. - To porcje korzystne dla zdrowia. Myśmy zajmowali się tylko płucami, ale jest wiele innych prac, które wskazują, że witamina wzmacnia też pracę serca i w ogóle układu krążenia - dodaje Trenga.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
batka

Tylko ludzie żyją dłużej. Jedno jabłko dziennie warto jeść i warto do tego się zmotywować. To nie szkodzi, przeciwnie, pomaga zdrowiu, chyba, że ktoś ma już jakieś indywidualne predyspozycje.

s
seba
Niech napiszą ile jest chemii w żywności, 50 lat temu nie było jej prawie wcale ludzie byli zdrowsi, a młode pokolenie choruje.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie