4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Mój kosmos. Wystawa rzeźb Tomasza Wenklara. ZDJĘCIA

Mój kosmos. Wystawa rzeźb Tomasza Wenklara. ZDJĘCIA

Wspólny komers sześciu szkół podstawowych z Krotoszyna

TYLKO U NAS
Wspólny komers sześciu szkół podstawowych z Krotoszyna

Polecamy

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!