Co warto wiedzieć o naturalnym pieczywie? Chleby 100 % żytnie to te bez glutenu pszennego o charakterystycznym obniżonym wskaźniku IG. Należą do nich: żytni 100%, razowy, razowy ze słonecznikiem, żytni z dodatkiem dyni. Smaki Pomorskie produkują je w oparciu o tradycyjne receptury bez żadnych dodatków. Jak podkreślają piekarze chleb pszenno-żytni z ich piekarni też dobrym wyborem, bo ma 51% mąki żytniej i delikatniejszy smak, niż chleby żytnie. Jednocześnie odznacza się wysokim udziałem mąki żytniej, obniżonym wskaźnikiem IG i zawartością glutenu pszennego.
- Chleb pszenno-żytni od Smaków Pomorza to po prostu chleb swojski. Dzięki naturalnym składnikom mące pszennej, mące żytniej, naturalnemu zakwasowi żytniemu smakuje doskonale i przypomina czasy kiedy chleb był wypiekany przez nasze babcie – mówi Krzysztof Małecki. - Z uwagi na to, że do wypieku użyto mąki żytniej jest bogaty w błonnik, witaminy i inne substancje odżywcze.
Jak przekonują jego smakosze - najlepiej smakuje z zupami, gulaszem, potrawami z sosem, co nie umniejsza, że kanapki na śniadanie z chleba pszenno - żytniego smakują wyśmienicie.
Firma planuje ulepszenie swoich produktów w niedługim czasie. - Jeszcze w tym roku zostanie dokonana rozbudowa zakładu powierzchnie produkcyjne powiększą się o ok. 1000 mkw, zostanie tam zainstalowana nowoczesna linia do produkcji chleba, która umożliwi produkcję w jakości rzemieślniczej , ale nie wymagającej ciężkiej pracy fizycznej piekarzy – mówi Małecki.
Więcej na: www.smakpomorski.com
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?