Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukiernik: zawód z przyszłością

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Zbliża się chwila, w której młodzi ludzie, przy wsparciu rodziców, będą musieli podjąć decyzję czym zajmą się w życiu. Warto pod rozwagę wziąć i taką "słodką" drogę. Warsztaty dla przyszłych cukierników mają prowadzić prawdziwe sławy w tej branży - na zdjęciu mistrz świata w cukiernictwie Mieczysław Chojnowski podczas zajęć z uczniami.
Zbliża się chwila, w której młodzi ludzie, przy wsparciu rodziców, będą musieli podjąć decyzję czym zajmą się w życiu. Warto pod rozwagę wziąć i taką "słodką" drogę. Warsztaty dla przyszłych cukierników mają prowadzić prawdziwe sławy w tej branży - na zdjęciu mistrz świata w cukiernictwie Mieczysław Chojnowski podczas zajęć z uczniami.
Zbliża się czas gdy młodzi ludzie muszą podjąć jedną z najważniejszych decyzji w swoim życiu - zdecydować o przyszłym zawodzie. W tym roku dzięki szkole w Boninie mają do wyboru nową drogę - ciekawą i dającą szansę na interesującą pracę.

Dzięki współpracy z firmami Piek-Hurt i Kruszwica w Zespole Szkół - Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie od września powstanie wyjątkowa klasa. Kształcić się w niej będą przyszli mistrzowie cukiernictwa. Pomysł na stworzenie klasy o takiej specjalności przyniosło życie. Właściciele piekarni i cukierni mają problem z wykwalifikowanymi pracownikami. Choć na naszym terenie piekarni i cukierni nie brakuje, nikt jeszcze nie wpadł na pomysł utworzenia klasy o takim właśnie profilu. Firmy Piek-Hurt i Kruszwica, które pracują dla tej branży, postanowiły podjąć takie wyzwanie wspólnie ze szkołą w Boninie.

Cukiernicy z dobrym przygotowaniem do zawodu, z fantazją i artystycznym zacięciem (a takich właśnie ma kształcić szkoła w Boninie) w ofertach mogą przebierać. W dzisiejszych czasach cukiernik ma nie tylko szansę na świetną pracę za dobrą pensję, ale i satysfakcję z pracy, a nawet sławę. Warunek? Musi mieć umiejętności i pasję.

Szkoła w Boninie przyszłym mistrzom cukiernictwa ma wiele do zaoferowania - bazę, wiedzę teoretyczną. Partnerzy tego niezwykłego projektu, czyli Kruszwica i Piek-Hurt, zadbają o to, by cukiernicy mogli od najlepszych pobierać nauki praktyczne. Po pierwsze dzięki kontaktom w branży mają szansę młodym ludziom zapewnić praktyki z prawdziwego zdarzenia. Po drugie Piek-Hurt dysponuję w Koszalinie zapleczem idealnym do prowadzenia specjalistycznych warsztatów, za które w większych miastach cukiernikom przyszło by wiele zapłacić - uczniowie nowej klasy o profilu cukiernik, takie warsztaty będą mieli wpisane w program zajęć. Podczas warsztatów poznają prawdziwych mistrzów, którzy nauczą ich nowoczesnych technik pieczenia oraz dekorowania wypieków.

O nowej klasie, o zawodzie z przyszłością i perspektywach zatrudnienia po ukończeniu szkoły będzie można porozmawiać podczas targów edukacyjnych organizowanych 6 kwietnia w Liceum Ogólnokształcącym im. W. Broniewskiego w Koszalinie.

* Piek-Hurt - to koszalińska firma zajmująca się kompleksowym zaopatrzeniem cukierni , piekarni i gastronomii. Dzięki bogatym doświadczeniom od ponad 20 lat aktywnie uczestniczy w kreowaniu trendów oraz rozwoju rzemiosła w branży cukierniczej. Posiada trzy oddziały w Polsce Północnej i Zachodniej.

Piek hurt from GP24online

* Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A - znany producent oleju kujawskiego . Lider w produkcji wyrobów użytkowanych w cukiernictwie ( margaryny, tłuszcze, oleje , frytury ) .Niekwestionowany numer 1 branży w Polsce . Należy do światowego koncernu Bunge z siedzibą w Stanach Zjednoczonych ( Nowy Jork ) . Wspiera talenty i nadaje ton zmianom w trendach branży cukierniczej w Europie.

Kruszwica logo from GP24online

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!