MKTG SR - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion –...
fot. Marco Verch Professional Photographer and Speaker/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Izolat białka roślinnego

Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion – najczęściej soi, grochu i siemienia konopnego [na zdjęciu], choć stosuje się też inne surowce, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa czy nawet ziemniaki, które częściej pojawiają się w mieszankach białek. Proszki bez żadnych dodatkowych składników są dostępne w sklepach z tzw. zdrową żywnością i są wygodnym dodatkiem podnoszącym zawartość białka w produktach takich jak roślinne burgery, klopsy, pasty i pasztety.

W 100 g izolatu białka sojowego:
białko: 88 g
żelazo: 14.5 mg
kalorie: 321 kcal

Zobacz również

Miejskie atrakcje oblegane. Stara Kopalnia - będzie rekord? Zobaczcie zdjęcia!

Miejskie atrakcje oblegane. Stara Kopalnia - będzie rekord? Zobaczcie zdjęcia!

Latynoską Noc w Muzeum Ziemi Lubuskiej śmiało można zaliczyć do wyjątkowo udanych

Latynoską Noc w Muzeum Ziemi Lubuskiej śmiało można zaliczyć do wyjątkowo udanych

Polecamy

Pomysł na weekend w plenerze: sprzątanie kamiennych kręgów w Grzybnicy

Pomysł na weekend w plenerze: sprzątanie kamiennych kręgów w Grzybnicy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?