Debata Głosu: Jesteśmy tym co jemy

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Jedzenie to dużo więcej niż tylko smak i źródło energii dla naszego organizmu. To też lekarstwo albo trucizna. Jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie trudno przecenić – o tym właśnie rozmawialiśmy z naszymi gośćmi podczas debaty Głosu Koszalińskiego i GK24.pl.

W naszym studiu gościliśmy Kamilę Łabiak, współwłaścicielkę Kliniki Medycyny Estetycznej i Dermatologii dermaArt oraz Martę Pawelec, właścicielkę Centrum Dietoterapii i Edukacji Żywieniowej. Tomasz Piszczek i Krzysztof Ostrowicki reprezentowali Juchowo Farm, czyli niezwykłe gospodarstwo ekologiczne z misją.

Jaki wpływ ma jedzenie na nasze zdrowie i na nasz wygląd? Co nam szkodzi najbardziej? Czy wystarczy kupować żywność bio, eko i organic, by móc powiedzieć: odżywiam się zdrowo? Jak nie dać się oszukać podczas takich żywnościowych zakupów? Co to znaczy zdrowy stosunek do jedzenia i jak go w sobie „zbudować”? Ja naprawić szkody, które wyrządziliśmy sobie złym odżywianiem? O tym dyskutowaliśmy z naszymi gośćmi. Poprosiliśmy ich też o cenne rady jak żyć zdrowiej.

Zapraszamy do śledzenia debaty!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Banan

Debata? Czy namawianie na vegetarianizm i kupowanie tzw produktów eko.

G
Gość

Następny kwiatek , cytat z karty charakterytyki żelazicyjanku potasu "Wskazówki dotyczące ogólnej

higieny pracy

:

Nosić właściwe wyposażenie ochrony osobistej (patrz część 8).

Należy zabronić spożywania pokarmów i napojów oraz palenia tytoniu w obszarze, w którym ten

materiał jest przechowywany, przemieszczany i przetwarzany. Pracownicy powinni umyć ręce i twarz

przed jedzeniem, piciem i paleniem tytoniu. Przed wejściem do jadalni zdjąć zanieczyszczoną odzież

oraz sprzęt ochronny. Dodatkowe informacje dotyczące środków higieny podano w punkcie 8." Smaczku dodaje informacja iż ten środek to składnik-dodatek do soli czy też cukru "Antyzbrylacz E536

Wydawać by się mogło, że do soli nie dodaje się żadnych konserwantów i innej chemii, skoro sól jest najstarszym naturalnym konserwantem żywności.

Otóż - okazuje się, że nawet do soli można dodać chemii - tak zwanego antyzbrylacza (symbol E536). Nazwa antyzbrylacz brzmi lepiej niż prawdziwa nazwa chemiczna tego dodatku: żelazocyjanek potasu, prawda?

Żelazocyjanek potasu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, ma mocne wiązania chemiczne, więc dla ludzi teoretyczine powinien być nieszkodliwy. Jednak wiązania chemiczne żelazocyjanku potasu pod wpływem silnych kwasów (czyli np. kwasu żołądkowego) rozpadają się i wydziela się cyjanowodór. (!)

Jako że nie potrzeba nam i naszym dzieciom cyjanowodoru w brzuchu, unikajmy soli z antyzbrylaczem. Wybierajmy naturalną sól, najlepiej morską, bo jest zdrowsza.

Sól nie musi pięknie wyglądać, a jak się zbryli, to bez chemii, po prostu tłuczkiem do mięsa, ją rozbrylimy :)

Do solniczki, przez ktorej dziurki nie chce lecieć taka sól bez antyzbrylacza, wrzućmy po prostu kilka ziarenek ryżu, które będą pochłaniać wilgoć, a sól zachowa dobrą kondycję.

G
Gość

Dla informacji zainteresowanych czym się nas karmi "Przy produkcji masła są także dopuszczone niektóre substancje dodatkowe. Mogą być nimi karoteny E160a, węglany sodu E500, kwas fosforowy E338, fosforany E339–343, difosforany, trifosforany oraz polifosforany. Najbardziej powszechnymi dodatkami w maśle są jednak karoteny, które nadają mu specyficzny, lekko żółty kolor." i tu widać jak jesteśmy oszukiwani a nawet rząd zaczyna dbać o nasz zdrowie podnosząc podatek od cukru.

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie