MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Do sałatki, deseru, na suchą skórę i zniszczone włosy. Ten olej leczy, odmładza i pielęgnuje. Wypróbuj na reumatyzm, AZS i alergię

Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Ten niekonwencjonalny olej ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się w kuchni i w łazience, dodasz go do sałatki i kaszy lub nawilżysz i zregenerujesz suchą skórę i włosy. Olej z pestek czarnej porzeczki to bogactwo zdrowych tłuszczów i odmładzających antyoksydantów, które wspomogą organizm od środka i od zewnątrz. Pomoże także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, alergii, atopowego zapalenia skóry czy otyłości.

Spis treści

Na co jest olej z pestek czarnej porzeczki?

Porzeczka czarna (Ribes nigrum) znana jest ze swoich smacznych i niezwykle zdrowych owoców, które są bogate w witaminę C i flawonoidy. Dzięki temu jedzenie ich opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i wspomaga pracę serca. Z pestek i nasion niemal każdej rośliny można wytworzyć olej. Olej z nasion czarnej porzeczki to niezwykły produkt o zaskakujących właściwościach i zastosowaniu. Te małe owoce skrywają w sobie jeszcze mniejsze, niepozorne ziarenka, które podobnie jak pestki malin, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Olej z pestek czarnej porzeczki w szklanej buteleczce i owoce czarnej porzeczki
Jedna łyżka (10 g) oleju z pestek czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłego człowieka. HappyNati/gettyimages.com

Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich kwas gamma-linolenowy (GLA) z rodziny omega-6, kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 i kwas stearynowy. Jest także źródłem witaminy E. Wystarczy 1 łyżka (10 g) tego oleju, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłego człowieka! W jego składzie znajdziemy także fitosterole, karotenoidy, flawonoidy i kwasy fenolowe.

Olej z pestek czarnej porzeczki można stosować zarówno wewnętrznie do picia oraz jako dodatek do potraw, jak i zewnętrznie do smarowania skóry, a także na włosy i paznokcie. Olej sprawdzi się wspomagająco w leczeniu alergii i chorób o podłożu zapalnym takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, choroby serca, demencja, a nawet nowotwory.

Jakie są zalety oleju z nasion czarnej porzeczki?

Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a głównie kwasu gamma-linolenowego olej z nasion czarnej porzeczki działa przeciwzapalnie. Dzięki temu wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych powodujących stan zapalny w organizmie takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Korzystny dla zdrowia stosunek zawartych w oleju kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który wynosi 1:4 czyni go jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Dzięki temu olej jest też skuteczny w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby układu krążenia czy nowotwory.

W oleju z pestek czarnej porzeczki znajdują się duże ilości witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu olej zwalcza stany zapalne i wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu.

Olej z pestek czarnej porzeczki wykazuje właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwreumatyczne,
  • przeciwzakrzepowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • wspomaga odporność,
  • chroni serce i układ krążenia,
  • reguluje gospodarkę lipidową,
  • wspiera działanie mózgu i układu nerwowego,
  • opóźnia rozwój miażdżycy,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • zmniejsza objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego).

Jak stosować olej z pestek czarnej porzeczki? Do picia i smarowania

Olej z nasion czarnej porzeczki można kupić w postaci płynnej w butelce jak każdy inny olej lub jako suplement diety w postaci kapsułek. Płynny olej ma delikatny owocowy smak i jest lekki, dlatego nadaje się do przyprawiania dań na słodko i słono takich jak kasza, budyń, sałatka czy desery. Ważne jednak, żeby dodawać go do potraw na zimno, ponieważ obróbka termiczna niszczy jego właściwości zdrowotne. Można go także spożywać bezpośrednio na łyżeczce. Kupując olej zwróć uwagę, aby był on tłoczony na zimno i nierafinowany.

Olej z nasion czarnej porzeczki można stosować także zewnętrznie na skórę, włosy i paznokcie. Regeneruje i odżywia suchą skórę, nadaje się do każdego typu cery. Przyspiesza gojenie i chroni skórę dojrzałą, wrażliwą i problematyczną oraz trądzikową. Jest on też coraz częstszym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych takich jak kremy czy maseczki do twarzy. Zastosuj go także do włosów cienkich, łamliwych i wypadających. Zregeneruje, odbuduje i zatrzyma wypadanie włosów.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do sałatki, deseru, na suchą skórę i zniszczone włosy. Ten olej leczy, odmładza i pielęgnuje. Wypróbuj na reumatyzm, AZS i alergię - Strona Zdrowia

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński