Dobra zabawa i dobra kuchnia w jednym

Redakcja
KAWAŁEK PODŁOGI kojarzy się z imprezami, koncertami i wystawami, a nie z jedzeniem. Tymczasem ci, którzy próbowali dań serwowanych przez 4you ART, czylia Marka Orłowskiego, wracają do Kawałaka Podłogi po więcej.

W karcie jest sporo imprezowych klasyków takich jak piwoszki, paluchy, czy grzanki oraz pizza (numerem jeden w karcie jest "kawałek podłogi" z boczkiem, salami, pieczarkami i serem gorgonzola). Prócz tego w karcie są też tradycyjne dania obiadowe.

Jednym z przebojów są robione na miejscu pierogi, których słuszna porcja (9 sztuk podanych z surówką) kosztuję 10 złotych. Klienci szczególnie lubią wersję gyros, czyli z nadzieniem z kurczaka przyprawionego odpowiednia mieszanka przypraw, oraz te z mięsnym nadzieniem. Szef kuchni poleca też te szpinakowe i zapowiada, że niedługo w karcie pojawi się sporo pierogowych nowości, w tym pierogi z kaszami, czy słonecznikiem. To ukłon w stronę coraz większej grupy wegetarian.

W karcie znaleźć można trzy podstawowe wersję - klasyczna grecka sałatkę, wersję z kurczakiem i tuńczykiem.

Posiłek można zakończyć słodkim akcentem - pieczonym bananem, albo prażonym jabłkiem podanym z lodami.

Kawałek Podłogi ma ciekawą propozycję dla swoich gości - dania na życzenie. Szef kuchni Marek Orłowski zapewnia, że odpowiednio wcześniej uprzedzony jest gotowy przygotować nawet najbardziej egzotyczne dania. - Jeśli ktoś chce zamówić stek z rekina, to go dostanie. Oczywiście o ile zamówi go odpowiednio wcześniej - mówi. Stali goście z tej możliwości korzystają coraz częściej.

Jednym z popularniejszych dań na życzenie jest golonka w sosie piwnym albo zapiekane żeberka. Smakosze golonki widzą, że jej przygotowanie wymaga czasu, a odgrzewanie odejmuje daniu smaku. Dlatego dzwonią dzień wcześniej i zamawiają golonkę na określoną godzinę.
Instytucja dań na życzenie to też pomysł na sondowanie potrzeb klientów i testowanie nowych dań, które mogą do menu wejść na stałe.
Innym z atutów tego miejsca są godziny otwarcia - kuchnia działa od godziny 16 do późnej nocy. Jeśli komuś w środku nocy zamarzy się porcja pierogów, albo pizza to ją dostanie.

Klienci doceniają też miłe dla kieszeni ceny - najdroższe danie w karcie, czyli golonka w piwnym sosie kosztuje 24 złote.
Kawałek Podłogi to dobre miejsce na organizację imprez.

Na tego typu uroczystości szef kuchni ma kilka sprawdzonych kulinarnych patentów. Śmieje się, że na 18-stki jest specjalne menu, w którym królują przekąski takie jak mini calzone, czyli pierożki z ciasta jak do pizzy nadziane szynka, serem, cebulą i odpowiednio przyprawione.
Kuchnia w Kawałku Podłogi ma grupę wiernych gości, którzy nie tylko sami wracają, ale i przyprowadzają znajomych. Szef kuchni uważa, że to zasługa filozofii przygotowywania potraw ze świeżych składników, oraz słusznych porcji. A to wszystko za rozsądną cenę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3