Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dobra zabawa i dobra kuchnia w jednym

Redakcja
KAWAŁEK PODŁOGI kojarzy się z imprezami, koncertami i wystawami, a nie z jedzeniem. Tymczasem ci, którzy próbowali dań serwowanych przez 4you ART, czylia Marka Orłowskiego, wracają do Kawałaka Podłogi po więcej.

W karcie jest sporo imprezowych klasyków takich jak piwoszki, paluchy, czy grzanki oraz pizza (numerem jeden w karcie jest "kawałek podłogi" z boczkiem, salami, pieczarkami i serem gorgonzola). Prócz tego w karcie są też tradycyjne dania obiadowe.

Jednym z przebojów są robione na miejscu pierogi, których słuszna porcja (9 sztuk podanych z surówką) kosztuję 10 złotych. Klienci szczególnie lubią wersję gyros, czyli z nadzieniem z kurczaka przyprawionego odpowiednia mieszanka przypraw, oraz te z mięsnym nadzieniem. Szef kuchni poleca też te szpinakowe i zapowiada, że niedługo w karcie pojawi się sporo pierogowych nowości, w tym pierogi z kaszami, czy słonecznikiem. To ukłon w stronę coraz większej grupy wegetarian.

W karcie znaleźć można trzy podstawowe wersję - klasyczna grecka sałatkę, wersję z kurczakiem i tuńczykiem.

Posiłek można zakończyć słodkim akcentem - pieczonym bananem, albo prażonym jabłkiem podanym z lodami.

Kawałek Podłogi ma ciekawą propozycję dla swoich gości - dania na życzenie. Szef kuchni Marek Orłowski zapewnia, że odpowiednio wcześniej uprzedzony jest gotowy przygotować nawet najbardziej egzotyczne dania. - Jeśli ktoś chce zamówić stek z rekina, to go dostanie. Oczywiście o ile zamówi go odpowiednio wcześniej - mówi. Stali goście z tej możliwości korzystają coraz częściej.

Jednym z popularniejszych dań na życzenie jest golonka w sosie piwnym albo zapiekane żeberka. Smakosze golonki widzą, że jej przygotowanie wymaga czasu, a odgrzewanie odejmuje daniu smaku. Dlatego dzwonią dzień wcześniej i zamawiają golonkę na określoną godzinę.
Instytucja dań na życzenie to też pomysł na sondowanie potrzeb klientów i testowanie nowych dań, które mogą do menu wejść na stałe.
Innym z atutów tego miejsca są godziny otwarcia - kuchnia działa od godziny 16 do późnej nocy. Jeśli komuś w środku nocy zamarzy się porcja pierogów, albo pizza to ją dostanie.

Klienci doceniają też miłe dla kieszeni ceny - najdroższe danie w karcie, czyli golonka w piwnym sosie kosztuje 24 złote.
Kawałek Podłogi to dobre miejsce na organizację imprez.

Na tego typu uroczystości szef kuchni ma kilka sprawdzonych kulinarnych patentów. Śmieje się, że na 18-stki jest specjalne menu, w którym królują przekąski takie jak mini calzone, czyli pierożki z ciasta jak do pizzy nadziane szynka, serem, cebulą i odpowiednio przyprawione.
Kuchnia w Kawałku Podłogi ma grupę wiernych gości, którzy nie tylko sami wracają, ale i przyprowadzają znajomych. Szef kuchni uważa, że to zasługa filozofii przygotowywania potraw ze świeżych składników, oraz słusznych porcji. A to wszystko za rozsądną cenę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!