Składniki:
25 dag cukinii
400 ml jogurtu
70 dag mąki
2,5 dg drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy
dodatkowo: nasiona słonecznika, sezamu lub orzeszków do posypania.
Przygotowanie
Jogurt lekko rozgrzać, dodać drożdże, oliwę i wymieszać. Dosypać sól, cukier, oregano. Cukinię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tacy o grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto.
Potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować 2 bochenki, przykryć i odstawić na 30 minut. Po wyrośnięciu bochenki naciąć 3-4 razy. Posmarować wodą i posypać dowolnymi nasionami lub orzeszkami. Upiec.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?