4 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to krzew blisko...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c8/0f/5f6c9da026882_o_large.jpg)
fot. _Alicja_/pixabay.com
Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych!
Czy pigwowiec jest zdrowy?
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to krzew blisko spokrewniony z pigwą. Obfitują w pektyny, dzięki czemu wspomagają trawienie oraz profilaktykę miażdżycy i nadciśnienia. Stosuje się je tradycyjnie w biegunkach i niedokrwistości, jako środek moczopędny, a także wspomagający odtruwanie organizmu z metali ciężkich.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych, w tym witaminy C, plasterki pigwowca mogą zastępować cytrynę w herbacie. Robi się z nich także syropy, dżemy, galaretki i powidła, a ponadto sok i nalewkę (tzw. pigwówkę).