W kalendarzu dziś dwa święta - śledzik i... Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie ma chyba wątpliwości, które święto u nas zwycięży.
Tradycyjnie śledzik to impreza ze śledziem i innymi rybami w roli głównej. Oczywiście tradycyjnie rybom towarzyszy... alkohol.
Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy na ostatnią karnawałową zabawę wkraczał przebieraniec w kożuchu odwróconym na lewą stronę, przystrojony kolorowymi wstążkami i świerkowymi gałęziami. W ręku osobnik ten trzymał sznur, do którego wolnego końca przywiązany był śledź. Tym swoistym „biczem” obrywali ci, którzy nadal się bawili. Tak bywało dawniej.
Dziś „śledzik” to po prostu okazja do spotkania ze znajomymi przy suto zastawionym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie, co na nim postawić, skorzystajcie z naszych przepisów!
Tradycyjny z cebulą
Mariusz Kowalczyk, szef kuchni w koszalińskiej restauracji Fregata, zdradza prosty przepis na tradycyjnego śledzika. Musimy się zaopatrzyć w dobre filety śledziowe. Dobrze jest je wypłukać i zalać marynatą. Najlepiej na 12 godzin.
Marynata do śledzia
litr wody
3 duże cebule
ziele angielskie (kilka kulek) i liść laurowy
szklanka octu
pół szklanki cukru
Zagotować. Zimną zalać kilogram filetów śledziowych. Zostawić na 12 godzin
Na jedna porcję śledzika potrzebujemy:
130 gramów fileta a’la matias
pół czerwonej cebuli
ogórek kiszony
30 gramów papryki
olej - 100 ml
pieprz cytrynowy, czarny, szczypta przypraw do ryby
Dodatki drobno posiekać. Połączyć z filetami. Podawać z razowcem.
Śledziowe zawijasy
Prosty patent na śledzie zdradza nam Joanna Krzewińska, która prowadzi popularnego bloga www.krolestwogarow.pl.
6 płatów śledzi solonych
musztarda dijon
śliwki w occie
1-2 ogórki kiszone
2 szalotki bananowe
olej
Cebulę pokroić w piórka, ogórki obrać i pokroić wzdłuż w słupki, śliwki pokroić w paski. Płat śledzia smarować musztardą, układać cebulę, śliwki, ogórki i ciasno zwijać. Spinać wykałaczkami - najlepiej dwiema równolegle.
Ułożyć w słoiku i zalać olejem- rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub lnianym, do słoika włożyć kilka śliwek z octu (ja dodałam 20 połówek). Odstawić do lodówki - niestety najlepiej na 2-3 dni.
Najlepszy: w śmietanie
Sławomir Nowak z baru Przerwa postanowił nam zdradzić przepis na klasycznego śledzika w śmietanie, którego dziś serwował będzie gościom.
płaty śledziowe
cebula biała
jabłko kwaśne (najlepiej reneta)
śmietana kwaśna 18 procent
sól, pieprz biały oraz cukier
Płaty śledziowe najlepiej wcześniej wymoczyć i zamarynować. - Ja po wymoczeniu zalewam je olejem z koperkiem i innymi przyprawami - uchyla rąbka tajemnicy. - Tak zamarynowanego śledzia można dłużej przechowywać.
Cebule drobno siekamy, parzymy chwile (będzie delikatniejsza w smaku). Jabłko drobno siekamy. Łączymy wszystkie dodatki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojone śledzie. Serwujemy z ziemniakami - najlepiej ugotowanymi w mundurkach.
Matias
Matias to śledź tzw. dziewiczy, złowiony przed pierwszym tarłem. Młoda ryba przed tarłem jest tłusta i delikatna. Złowione na przełomie maja i czerwca matiasy patroszy się na kutrach, ale w specyficzny sposób, zostawiając fragment trzustki. Zawarte w niej enzymy nadają rybie specyficzny, łagodnie pikantny smak. Dziewicze śledzie są konserwowane w słabym roztworze soli, przez co nie trzeba ich odsalać przed zjedzeniem.
Prawdziwy matias jest rzadkością. Ma też swoją cenę. Dlatego zwykle kupujemy śledzie a la matias. To filety z dorodnych śledzi, lekko solone, odpowiednio przyprawione i zalane olejem. Niestety, ze względu na słaby roztwór solanki, w której były moczone, wymagają dodania środka konserwującego, zwykle benzoesanu sodu.
Często w potrawach używamy zwykłych filetów. Przed dalszą obróbką solone śledzie należy wymoczyć w wodzie (przez ok. 24 godziny), aby pozbyć się nadmiaru soli. Niektórzy szefowie kuchni zalecają moczenie w maślance lub mleku (nadają mięsu delikatności) albo w piwie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?