MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe placki z cukinii i marchewki. Robię do nich prosty i pyszny sos koperkowy. Pożywny i smaczny obiad w pół godziny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Placki z cukinią i marchewką to pyszne i proste do przygotowania danie
Placki z cukinią i marchewką to pyszne i proste do przygotowania danie 123rf/loraliu/zdjęcie ilustracyjne
Złociste i chrupiące placki z cukinią i marchewką to pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo łatwo i w niecałe pół godziny mamy na stole wyborny posiłek dla całej rodziny. Do placków z cukinii i marchewki idealnie pasuje pyszny sos koperkowy, którego wykonanie zajmie ci dwie minuty.

W skrócie:

Jeśli lubisz placki z cukinii, to proponuję ci zrobić je czasem trochę inaczej. Do tradycyjnych placuszków z cukinii lubię dodawać marchewkę i koperek. Dzięki temu są one jeszcze bardziej chrupiące, delikatne i bardzo pożywne. Robi się je niezwykle łatwo, więc możesz mieć pewność, że przy tym daniu się nie napracujesz. Do placków z cukinii i marchewki robię naprawdę prosty i błyskawiczny sos koperkowy, który podkreśli ich smak. Cały obiad jest gotowy w pół godziny. Możesz jeszcze przygotować do niego pyszną surówkę, np. z młodej kapusty i ogórka. Palce lizać!

Placki z cukinii i marchewki – przepis na ekspresowe placki warzywne

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,

  • 2 marchewki,

  • szalotka,

  • ząbek czosnku,

  • pęczek koperku,

  • 4 łyżki mąki,

  • 2 jajka,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • 100 ml gęstego jogurtu.

Jak zrobić placki z cukinią i marchewką?

  1. Cukinie umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać.

  2. Cukinie posoliłam o zostawiłam na 15 minut, żeby puściły sok.

  3. W tym czasie obrałam marchew i także starłam na grubych oczkach tarki.

  4. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.

  5. Odcisnęłam cukinię z soku. Dodałam marchew, mąkę, jajka, cebulę i czosnek. Wymieszałam wszystko na masę do placków. Doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec dodałam pół pęczka posiekanego koperku.

  6. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką placuszki z cukinii. Smażyłam na złoto z obu stron.

  7. Przygotowałam prosty sos koperkowy. Jogurt wymieszałam z pozostałym posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem.

  8. Usmażone placki z cukinii i marchewki kładłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawałam z sosem koperkowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspresowe placki z cukinii i marchewki. Robię do nich prosty i pyszny sos koperkowy. Pożywny i smaczny obiad w pół godziny - Strona Kuchni

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński