Każdy uczestnik na powitanie otrzymał pajdę chleba godowskiego ze smalcem i ogórkiem kiszonym. A to oczywiście nie koniec atrakcji – w programie były m.in. degustacja i sprzedaż produktów regionalnych, gry i zabawy dla dzieci i dorosłych, stoiska gastronomiczne oraz występy zespołów ludowych z regionu w ramach VI Szczecineckiego Spotkania z Folkiem.
CZYTAJ TEŻ:
Nie byłoby Festiwalu Chleba bez słynnego chleba godowskiego. Swego czasu trafił on na listę produktów regionalnych. Chleb gwdowski to wypiek państwa Danuty i Lecha Szlaz z Gwdy Wielkiej, od dwóch lat zajmuje się tym Kamil Drewniak.
Czym ten chleb różni się od dziesiątek innych wypiekanych w domowych warunkach? Bochenek wyróżnia się chropowatą skórką posypaną makiem, na przekroju widoczne są ziarna słonecznika i siemienia lnianego lub tylko siemienia lnianego. Chleb posiada lekko słony, kwaśny smak. Zapach intensywny z wyczuwalną nutą charakterystycznego kwasu.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?