Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy: z rabat i donic na talerze

Joanna Krężelewska
Oprócz walorów smakowo-zapachowych, lawenda działa uspokajająco i pobudza trawienie.
Oprócz walorów smakowo-zapachowych, lawenda działa uspokajająco i pobudza trawienie. Fot. Anatol Chomicz / Polska Press Grupa
Jadalne kwiaty roślin ozdobnych w kuchni wykorzystywane były już setki lat temu. Które można serwować? Jak je przyrządzić? Z jakimi składnikami komponować? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznasz już w najbliższy weekend. I skosztujesz wielu dań z kwiatami w roli głównej!

W sobotę i niedzielę, 14 i 15 lipca, w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Dwie dotychczasowe edycje imprezy cieszyły się ogromną popularnością. Trzecia zapowiada się jeszcze ciekawiej - jej temat przewodni to „Lawenda - dyskrecja smaku i moc zapachu”. - Specjalnie na tegoroczną edycję festiwalu powstaje romantyczny ogród lawendowy. Przy jego tworzeniu posadziliśmy ponad dwadzieścia odmian lawendy. Dzięki takiej różnorodności można będzie zaobserwować różnice w zapachu oraz w kolorze lawendy, długości i wielkości jej kłosów oraz terminach kwitnienia - zapowiadają organizatorzy.

Na Placu Dzikich Kwiato-żerców zagości plenerowa kuchnia kwiatowa. W menu nie zabraknie: kruchych ciasteczek z lawendą, orientalnego risotta z kwiatami cukinii i nagietka, zupy z liliowców czy sałatek z kwitami monardy. Nietuzinkowe potrawy, które będzie można degustować, przygotuje uczestnik programu Top Chef, szef kuchni Mariusz Siwak.

Festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny. Zespoły, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, ponownie staną do walki o Kwiatowy Widelec oraz Kwiatową Łyżkę Smaku. Co ważne, goście Festiwalu będą mogli posmakować kwiatowych przysmaków. Rok temu hitem były pesto z pokrzyw i ciastka z różą i musem z buraków.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty kuchni kosmetycznej, które poprowadzi Katarzyna Majewska. Kwiatowe toniki czy kremy, przygotowane zostaną tylko z naturalnych składników, więc będą mogły posłużyć nie tylko do pielęgnacji ciała, ale będzie można ich również posmakować. Nie zabraknie florystyki kulinarnej. Łukasz Wierzbiński z pracowni florystycznej Zielna przygotuje bukiety i wyjątkowe dekoracje stołów oraz talerzy. Nowością będzie carving - tajska sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.

Festiwal to również stoiska wystawiennicze. W sprzedaży pojawią się produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, konfitury, syropy i soki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła, kwiaty jadalne oraz nasiona.

Impreza to jednocześnie okazja do zwiedzenia kompleksu Ogrodów Hortulus. Wstęp do części Hortulus Spectabilitis z wieżą widokową i labiryntem - od 19 do 23 zł.

Podczas minionego weekendu w ogrodach Hortulus w Dobrzycy odbył się pierwszy w naszym kraju Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Dwudniowa impreza cieszyła się sporą popularnością.Zobacz także Tomasz Leśniak o gotowaniu dla reprezentacji Polski na Euro 2016

Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy za nami [zdjęcia]

Zobacz także: Szczecinek: Festiwal balonowy w Szczecinku 2018 - piątkowe wieczorne przeloty

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo