Składniki:
mała golonka
sos chili
czosnek (dwa, trzy ząbki w zależności od naszego smaku)
sól
pieprz
majeranek
bazylia
Sposób przygotowania:
Golonkę nacieramy przyprawami, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce co najmniej na 24 godziny. Przed wrzuceniem na ruszt usuwamy nadmiar przypraw, by się nie poprzypalały. W końcowej fazie pieczenia nacinamy skórę golonki nożem, lub nakłuwamy.
Uwaga: pieczenie na grillu golonki wymaga cierpliwości! By przyśpieszyć proces można ją wcześniej podpiec w piekarniku lub poddusić przez godzinę z niewielka ilością wody.
Podawać z chrzanem, sosem chrzanowym lub ostrą musztardą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?