Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Golonka z rusztu

(ab)
Grillowana golonka jest bardzo smaczna. Przedstawiamy przepis Stanisława Wawrzynowicza z Koszalina.

Składniki:

mała golonka
sos chili
czosnek (dwa, trzy ząbki w zależności od naszego smaku)
sól
pieprz
majeranek
bazylia

Sposób przygotowania:

Golonkę nacieramy przyprawami, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce co najmniej na 24 godziny. Przed wrzuceniem na ruszt usuwamy nadmiar przypraw, by się nie poprzypalały. W końcowej fazie pieczenia nacinamy skórę golonki nożem, lub nakłuwamy.

Uwaga: pieczenie na grillu golonki wymaga cierpliwości! By przyśpieszyć proces można ją wcześniej podpiec w piekarniku lub poddusić przez godzinę z niewielka ilością wody.

Podawać z chrzanem, sosem chrzanowym lub ostrą musztardą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!