MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Polecamy

Hubert Hurkacz przegrał w ćwierćfinale turnieju w Rzymie. Festiwal przełamań!

Hubert Hurkacz przegrał w ćwierćfinale turnieju w Rzymie. Festiwal przełamań!

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach