Sos z odrobiną śmietany, zupa grzybowa, jajecznica z kurkami, smażone kanie - to tylko ułamek pysznych potraw, które możemy przyrządzić z leśnych grzybów. Sezon na grzybobranie trwa, chętnych by je zbierać nie brakuje, jednak nie wszyscy znają poszczególne gatunki grzybów. Każdy, kto nie jest pewien, jakie grzyby zebrał, może skorzystać z pomocy grzyboznawcy. Dzięki temu uniknąć można zatruć, których konsekwencje bywają opłakane – na przykład toksyny muchomora sromotnikowego powodują nieodwracalne uszkodzenia wątroby i innych narządów. Goryczak żółciowy „udaje” borowika, muchomory – gąski lub kanie. Warto się upewnić, że nie mamy ich w koszyku!
Zobacz także: IV Ogólnopolskie Święto "Wdzięczni polskiej wsi"
Gdzie można udać się po poradę? Od 1 września w dni powszednie w godz. 8 - 12 w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Koszalinie dyżuruje klasyfikator grzybów na potrzeby osób indywidualnych. Nie będzie on jednak wydawać atestów dla sprzedawców. - Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, mogą być sprzedawane wyłącznie w placówkach handlowych i na targowiskach, pod warunkiem uzyskania atestu klasyfikatora lub grzyboznawcy. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza. Klasyfikator grzybów, u którego można uzyskać atest, dostępny będzie w dni targowe na Targowisku Miejskim w Koszalinie w godzinach wczesno-porannych – informuje Anna Horowska-Staszek, kierownik Oddziału Nadzoru Sanitarnego PSSE w Koszalinie.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Koszalinie mieści się przy ul. Zwycięstwa 136. Dyżury grzyboznawcy realizuje od lat. - W ubiegłych latach mieszkańcy Koszalina i okolic chętnie korzystali z usług klasyfikatora grzybów. Najwięcej wątpliwości dostarczały stare, niekompletne egzemplarze. Nagminnie do oceny przynoszono grzyby zbierane losowo, w celu ustalenia „z ciekawości” ich jadalność – wskazuje Anna Horowska-Staszek, kierownik Oddziału Nadzoru Sanitarnego PSSE w Koszalinie. I przypomina: - Zbierając grzyby należy pamiętać, aby zbierać i spożywać tylko te grzyby, które znamy, co do których mamy pewność, że są gatunkami jadalnymi. Nie należy zbierać bardzo młodych osobników z niewykształconymi owocnikami, a także bardzo starych i przejrzałych.
Lepiej też nie zbierać grzybów wokół terenów przemysłowych, z uwagi na łatwe pochłanianie zanieczyszczeń. – Zbierajmy całe owocniki poprzez wykręcenie ich z podłoża. Wkładajmy do przewiewnych łubianek i koszyków. Pamiętajmy, by nie podawać potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego – dodaje Anna Horowska-Staszek.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Koszalinie apeluje o rozwagę i ostrzega, że wiele gatunków grzybów jadalnych i trujących ma bardzo podobne owocniki, a ich spożycie może powodować ciężkie zatrucia pokarmowe, a nawet być niebezpieczne dla życia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?