Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Halloween: Strasznie smaczne święto

Fot. Joanna Krężelewska
Przepis na te niezwykle efektowne ciastka pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl
Przepis na te niezwykle efektowne ciastka pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl Fot. Joanna Krężelewska
Zapomnijmy o amerykańskim rodowodzie Halloween. Potraktujmy to święto jako pretekst do dobrej zabawy. I nie przejmujmy się tym, że mamy więcej niż naście lat.

Składniki

Składniki

Potrzebujemy: 225 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, kilka kropli aromatu waniliowego, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, migdały

Świetnym pomysłem na halloweenowy wieczór (i noc) jest domowe oglądanie strasznych filmów w towarzystwie mniej lub bardziej strachliwych przyjaciół i znajomych.

Podczas takiego oglądania krwawych filmów do picia serwować można drinki... Krwawa Mary. Jeśli jeszcze nie macie ich w swoim repertuarze podpowiadamy recepturę.

Składniki: 40 ml wódki, 10 ml soku cytrynowego, 120 ml soku pomidorowego, kilka kropli sosu worcestershire lub tabasco, sól i pieprz, możemy dodać kawałek selera naciowego oraz kilka kostek lodu. Składniki mieszamy w wysokiej szklance i niezwłocznie podajemy!

Nie tylko dla tych, którzy ze strachu obgryzają paznokcie, mamy pomysł na słodkie halloweenowe przegryzacze - paluszki wiedźmy. Ich smakiem powinni być zachwyceni i dorośli i dzieciaki, które zapukają wieczorową porą z prośbą o halloweenowy fant. To pyszne kruche ciastka z waniliową nutą o wyjątkowo odpychającym wyglądzie - co akurat przy okazji tego święta jest jak najbardziej wskazane.

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) musimy zmiksować i szybko zagnieść. Ciasto nie robi żadnych problemów - nie klei się, jest plastyczne. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem garść migdałów. Po kilku minutach będziemy mogli obedrzeć je ze skóry i podzielić na połówki, które będą paznokciami naszych strasznych paluchów.

Wyjmujemy ciasto, dzielimy na części. Robimy wałeczki cieńsze od naszych palców, kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Formujemy palce. Doklejamy migdały w miejsce paznokci. Nożem nacinamy tak by imitować zagniecenia skóry na palcach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - to bardzo ważne bo inaczej paluchy mogą stracić formę.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200. Studzimy i podajemy. Jeśli nie schrupiemy ich od razu to możemy je przez kilka dni przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju. Życzymy strasznego Halloween!

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!