Idealne miejsce na zakończenie zimowego spaceru

Redakcja
Mieleńska Taverna Rafa to miejsce, do którego warto wybrać się na niedzielny rodzinny obiad, albo romantyczną kolację. W miłej atmosferze, nad parującym talerzem ogrzać się po zimowym nadmorskim spacerze.

Miejsce ma wiele atutów - jednym z nich jest znakomita lokalizacja w samym centrum Mielna, klimat miejsca i oczywiście kuchnia, w której szczególne miejsce mają świeżo złowione ryby.

Przebojem karty są ryby z pieca opalanego drewnem.

- Nie serwujemy ryb smażonych na oleju w panierce. - mówi Jan Mierzejewski. - Proponujemy zdrowszą i, naszym zdaniem, smaczniejszą alternatywę. Na szczęście gościom na pomysł przypadł do gustu.

Wyjątkowy smak serwowanym w Tavernie Rafa rybom nadaje nie tylko sposób przygotowywania, ale i specjalny zestaw przypraw. Jak nam zdradził menager portugalską mieszankę smaków Taverna sprowadza z zagranicy. - Ten niepowtarzalny smak nas wyróżnia. Sprawia, że goście do nas wracają - mówi.
W posezonowej karcie znaleźć można dorsza (zdecydowanie ulubiona ryba gości), łososia i halibuta. W sezonie karta się rozrasta o mniej typowe ryby takie jak na przykład kargulena czy sola.

Taverna specjalizuje się w daniach z ryb, ale nie tylko. W karcie jest kilka makaronów. Szczególne miejsce zajmuje makaron z kurkami i boczkiem. - Goście, często o niego pytają - mówi menager. - Spora popularnością cieszy się też wersja z łososiem i klasyczna carbonara. Mamy też pizze z opalanego drewnem pieca. Nasi goście bardzo je sobie chwalą.

Są też w karcie niezwykłe desery - sernik z pomarańczowa nutą, ciasto z malinami i czekoladowy torcik. Ciasta zanim trafiły do karty przeszły testy. - Długo pracowaliśmy nad idealnymi recepturami. Próbowaliśmy z entuzjazmem - śmieje się Pan Jan.

Życie w lokalu po sezonie zmienia tempo. - Gdy wyjeżdżają wczasowicze naszymi gośćmi stają się koszalinianie. Mamy wiernych odwiedzających, którzy po niedzielnym spacerze nad morzem wpadają na obiad. Bardzo nas to cieszy - mówi.

Taverna Rafa stara się też włączać w życie lokalnej społeczności przeze różnego rodzaju akcje. Jedną z nich jest akcja mikołajkowa - 6 grudnia w lokalu będzie miała miejsce wyjątkowa loteria mikołajkowa. - Mamy dla dzieci mnóstwo smakowitych niespodzianek - zdradza Pan Jan.

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Justa

Jedzonko smaczne. Obsługa kelnerska pozostawia wiele do życzenia. Młode kelnerki z brakiem jakiegokolwiek doświadczenia. Jedzenie bardzo dobre (pizza i makarony).

A
Arek

Jest ok dla mnie halibut rewelka z tego pieca.
ps Brak piwa z beczki tylko butelkowe może ze względu że po sezonie ale brakuje

J
Jarek

Ryby mają naprawdę dobre chyba najlepszą w okolicy no i pizza prawdziwa jak we Włoszech. Polecam

T
Tomek

Byłem w Rafie czas jakiś temu z rodziną. Tam jest bardzo klimatycznie, wręcz przytulnie a ryby z tego pieca... to prawda co napisane, po prostu obłędny smak...Widać jak kucharze się uwijają przy piecu. Bardzo fajnie to robią. Można podglądać..:)

 

O
Ona

Szczerze Polecam ;)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3