MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ile jajek można jeść dziennie, a ile tygodniowo? Poznaj zdanie ekspertów na ten temat i wypróbuj przepisy na zdrowe dania z jajkami

Szakszuka

Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.

Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.

Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.

Zobacz również

Otwarte Dni Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

Otwarte Dni Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

Samochód uderzył w betonowy przepust i dachował. Nie żyje kobieta [ZDJĘCIA]

Samochód uderzył w betonowy przepust i dachował. Nie żyje kobieta [ZDJĘCIA]

Polecamy

65 lat temu został pobity rekord prędkości na junaku

65 lat temu został pobity rekord prędkości na junaku

Nowy obiekt w Strefie Ekonomicznej w Karlinie

Nowy obiekt w Strefie Ekonomicznej w Karlinie

Zniknęły kolejne defibrylatory AED z koszalińskich Punktów Życia

AKTUALIZACJA
Zniknęły kolejne defibrylatory AED z koszalińskich Punktów Życia