Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Hulajnogi wróciły do Zakopanego. Jest ich tyle, że nie mieszczą się w swoich strefach

Hulajnogi wróciły do Zakopanego. Jest ich tyle, że nie mieszczą się w swoich strefach

Fala przymrozków uszkodzila plantacje trskawek w gminie Wierzbica

Fala przymrozków uszkodzila plantacje trskawek w gminie Wierzbica

Polecamy

Jakie nowe auta najczęściej kupują Polacy? Sprzedaż wzrasta ale coraz wolniej

Jakie nowe auta najczęściej kupują Polacy? Sprzedaż wzrasta ale coraz wolniej

Prawie 463 tys. osób z woj. zachodniopomorskiego otrzymało już "trzynastki" z ZUS

Prawie 463 tys. osób z woj. zachodniopomorskiego otrzymało już "trzynastki" z ZUS

Ponad 3 miliony Polaków musi złożyć wniosek o ten dokument

Ponad 3 miliony Polaków musi złożyć wniosek o ten dokument