Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jagodowe, idealne do kawy

Joanna Boroń
Najprostsze babeczki na świecie. Nie wierzycie?

Macie ochotę na babeczki? Naprawdę wystarczy kilka minut. Składniki najprawdopodobniej macie w szafkach i lodówce. Jeśli nie macie jagód wykorzystajcie inne owoce.

Przepis na 12 babeczek
2 jajka
200 g cukru
250 gram mąki
50 g miękkiego masła
1/3 szklanki oleju
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sok i skórka z jednej cytryny
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mrożonych jagód (mogą być tez wiśnie, albo maliny)
pół szklanki musli

Zaczynamy od uruchomienia piekarnika. Powinien się nagrzać do temperatury 170 - 180 stopni Celsjusza.

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy masło. Gdy te składniki się połączą dodajemy resztę składników prócz jagód i musli. Mieszamy do połączenia składników.

Przekładamy do foremek na babeczki (można je wyłożyć papilotkami). Posypujemy jagodami i musli. Pieczemy 15 - 20 minut. Gotowe są rumiane. Dla pewności możemy przeprowadzić test patyczka, czyli wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu z babeczki jest sucha pieczenie jest zakończone.

Babeczki można potraktować lukrem, albo odrobiną cukru pudru.

Jeśli zaraz zabierzecie się do pieczenia to za 40 minut będziecie mogli cieszyć się gorącymi aromatycznymi babeczkami!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!