Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak gotować brukselkę? Znamy sposób na brukselkę, który zasmakuje niejadkom

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gotowanie brukselki może być szybkie i proste. Dodając jeden składnik, pozbędziemy się z niej gorzkiego smaku. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się więcej o brukselce.
Gotowanie brukselki może być szybkie i proste. Dodając jeden składnik, pozbędziemy się z niej gorzkiego smaku. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się więcej o brukselce. Lena_Zajchikova/Getty Images
Brukselka dla wielu osób jest koszmarem z dziecięcych wspomnień. Wielu wspomina ją jako rozgotowane kulki, które nie zachęcały do spożycia na stołówkach szkolnych. Stąd częste unikanie brukselki w codziennym menu. Jesienią warto jednak przekonać się do tego warzywa, które po przygotowaniu w odpowiedni sposób stanie się prawdziwym rarytasem.

W skrócie

Jednym ze sposobów, który niweluje nieprzyjemny smak brukselki, jest jej pieczenie. Ten zabieg wzmacnia jej smak, bo dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury następuje proces karmelizacji. Brukselka pieczona nabierze słodkości, zniknie jej gorycz, a smak stanie się bardziej orzechowy niż kapuściany. Przepis na pieczoną brukselkę jest łatwy i poradzą sobie z nimi kuchenni nowicjusze. Pieczona brukselka to świetne danie dla wegan i wegetarian.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o brukselce

Jak ugotować brukselkę?

Brukselka poza pieczeniem i smażeniem najczęściej jest gotowana. Niestety, gdy trwa to zbyt długo, staje się niesmaczna. Gotowanie brukselki wymaga krótkiego zanurzenia we wrzątku. Ile gotować brukselkę? Wystarczy 5-7 minut, aby uzyskać konsystencję al dente (z języka włoskiego „na ząb”), czyli stawiającą lekki opór podczas gryzienia. Aby brukselka nie była gorzka, do wrzątku warto dosypać po łyżeczce cukru i soli. Dzięki temu jej smak ma szansę przekonać do siebie nawet niejadków.

Gotowana brukselka – jak ją podawać?

Polanie brukselki roztopionym masłem i posypanie uprażoną bułką tartą jest najprostszym sposobem na jej serwowanie. Gotowana brukselka może być dodatkiem do kotletów schabowych czy pieczonego mięsa, a także posiłkiem samym w sobie.

Inne dania z brukselki

Warto wiedzieć, że brukselka to znakomite warzywo także do przygotowania zapiekanek z makaronem i sosów. W wielu domach częstym posiłkiem jest zupa z brukselki gotowana na wędzonych żeberkach.

Zobacz w galerii ciekawostki o brukselce:

Gotowanie brukselki może być szybkie i proste. Dodając jeden składnik, pozbędziemy się z niej gorzkiego smaku. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się więcej o brukselce.

Jak gotować brukselkę? Znamy sposób na brukselkę, który zasm...

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak gotować brukselkę? Znamy sposób na brukselkę, który zasmakuje niejadkom - Strona Kuchni