Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nie przybrać na wadze w Wielkanoc? Oto co radzi dietetyk

Bogna Skarul
Bogna Skarul
archiwum
Jeśli chcemy spędzić Wielkanoc ze smakiem, lecz bez zbędnych kilogramów, to dobrze lekko zmodyfikować wielkanocne menu. Oto kilka trików dietetyka, które pomogą nam nie utyć. Oto co radzi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

Na pierwszy ogień weźmy pod lupę słodkości!

- Spokojnie, nie musisz z nich rezygnować — mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Dobrze jest jednak przyjąć założenie, że zjadasz tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia i to w ramach jednego z posiłków – drugiego śniadania lub podwieczorku.

Poza tym warto wykorzystać kilka sprytnych sposobów, aby nie myśleć nieustannie o kaloriach. Oto one:

  • w deserach przygotowywanych na zimno cukier zastąp słodzikiem,
  • foremki i naczynia żaroodporne wykładaj specjalnym papierem do wypieków, zamiast smarować tłuszczem,
  • podrasuj przepisy, dodając do ciast więcej białek, a mniej żółtek,
  • jako polewy do mazurka użyj gorzkiej czekolady, ma mniej cukru i jest zdrowsza,
  • do sernika wykorzystaj chudy ser twarogowy i ogranicz ilość cukru, przeważnie połowa porcji podawanej w przepisie jest wystarczająca,
  • zmniejsz ilość bakalii dodawanych do deserów, dzięki temu mniej pójdzie „w boczki”.

Jajko – niekwestionowany król Wielkanocy

Samo w sobie jest bardzo zdrowe, zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów oraz żelazo i witaminy A, D, E, K, B12, B1, B2. Jednak w ciągu dnia możemy zjeść bezkarnie maksymalnie dwa do trzech jaj, jeśli zależy nam na ograniczeniu kilokalorii. A to niezwykle trudne w Wielkanoc, kiedy wzrok przyciągają apetyczne potrawy będące „wariacjami na temat jaj”.

- Jeśli zatem nie zamierzasz sobie niczego odmawiać, proponuję wykorzystać jajka przepiórcze — radzi dietetyczka. - Pod względem gramatury jedno kurze jajko odpowiada 4–5 przepiórczym.

Żurek w garnuszku

Czy wiesz, że wypijając czysty żurek, bez mięsnej wkładki, możesz zmniejszyć jego kaloryczność nawet o 250 kcal?

- Proponuję ugotować żurek tradycyjnie, z kiełbasą i boczkiem, aby nie stracił na smaku i aromacie, ale lepiej go spożyć w kubeczku jako dodatek — podpowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

Sprytne podmianki

- Na święta polecam zaopatrzyć się w chude wędliny, np. szynkę, polędwicę czy pieczony schab - doradza Jarzynka-Jendrzejewska.

- Warto też zamienić zwykły pasztet na wersję wege, np. z soczewicy, czy pasztet sojowy. Jeśli jednak ten numer z podmianą wersji mięsnej na wege nie przejdzie, to wybieraj mądrze. Albo pasztet drobiowy, albo z mieszanego mięsa z przewagą drobiowego, ewentualnie z cielęciny.

Bez sałatki nie ma Wielkanocy

Najprostszym sposobem na odchudzenie słynnej sałatki jarzynowej jest wymieszanie ulubionego majonezu z gęstym jogurtem, np. greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, w proporcji 1:1 i dodanie odrobiny musztardy do smaku.

- Poza tym pamiętaj, aby na stole pojawiło się jak najwięcej warzyw – jako dodatku do dania obiadowego, ale też jako przystawki – podpowiada dietetyczka. - Powinny one stanowić połowę tego, co zjadasz w ciągu dnia, nie tylko w Święta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak nie przybrać na wadze w Wielkanoc? Oto co radzi dietetyk - Głos Szczeciński