Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić kompot z jabłek? Zobacz przepis na napój jak z PRL-u. Taki kompot gotowały nasze mamy i babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W sezonie kompot z jabłek można przygotować z innymi owocami. Świetnie smakuje napój ugotowany razem z morelami.
W sezonie kompot z jabłek można przygotować z innymi owocami. Świetnie smakuje napój ugotowany razem z morelami. Angelika Mostova/Getty Images
Kompot z jabłek to tradycyjny domowy napój, który gasi pragnienie. W lecie można podawać go na zimno z listkami mięty, a jesienią i zimą sprawdzi się jako rodzaj bezalkoholowego grzańca. Do kompotu z jabłek warto dodać korzenne przyprawy, aby wzmocnić jego aromat. Podpowiadamy, jak zrobić kompot z jabłek na zimę.

W skrócie

Przygotowując domowy kompot z jabłek, warto sięgać po twarde owoce, które po ugotowaniu nabierają smaku. W kompocie z jabłek można też uwzględnić inne sezonowe produkty, np.: gruszki, dynię, rabarbar czy śliwki, by dopasować jego smak do swojego gustu. Zobacz, jak zrobić pyszny i aromatyczny kompot jabłkowy.

Kompot z jabłek – przepis na pyszny napój

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 500 g jabłek,
  • 100 g cukru,
  • 3 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • skórka z 1 pomarańczy bio,
  • 1 laska wanilii.

Jak ugotować kompot z jabłek?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
  2. Następnie jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
  3. Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Jabłka powinny zachować swój kształt. Kompot z jabłek świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Jak zrobić kompot z jabłek do słoików?

Według przepisu zawartego w książce „Obiady u Kowalskich” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1987 roku kompoty pasteryzowane należy zrobić z obgotowanych owoców i oddzielnie przygotować syrop cukrowy.

Zalewa kompotowa wykonana jest z 200-500 g cukru na 1 l wody. Do każdego słoika warto dodać kawałek pokrojonego strączka wanilii i 3-4 goździki.

Jadwiga Kłossowska polecała przygotować owoce jak w przepisie na kompot z jabłek, a następnie zblanszować, czyli obgotować przez maksimum 3 minuty, kładąc je na wrzątek wymieszany z 10 g kwasku cytrynowego. W drugim rondelku autorka polecała ugotować syrop cukrowy z wanilią i goździkami.

Zobacz także: Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku?

Zblanszowane owoce należy umieszczać w słoikach typu twist. Potem trzeba wlać syrop do słoika, pozostawiając około 3 cm przestrzeni. Na koniec słoik trzeba zakręcić pokrywką. Kompot z jabłek na zimę należy pasteryzować w garnku przez około 25 minut. Na koniec słoiki należy odstawić do wystudzenia.

Mamy nadzieję, że taki kompot z jabłek będzie stanowił zdrową przekąskę na jesienny i zimowy podwieczorek.

Zobacz także: Prosty kompot z truskawek do obiadu. Zobacz przepis na idealny napój z czerwonych owoców. Smak dzieciństwa w 15 minut

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić kompot z jabłek? Zobacz przepis na napój jak z PRL-u. Taki kompot gotowały nasze mamy i babcie - Strona Kuchni