MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Rodzina i przyjaciele opłakują legendarnego Skalda!

NOWE
Z OSTATNIEJ CHWILI
Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Rodzina i przyjaciele opłakują legendarnego Skalda!

Zakończył się Tydzień Bibliotek w Czarnocinie. Na koniec gry i tańce [ZDJĘCIA]

NOWE
Zakończył się Tydzień Bibliotek w Czarnocinie. Na koniec gry i tańce [ZDJĘCIA]

Polecamy

Ukrywał się przed organami ścigania. Podczas wizyty policji schował się w... kanapie

Ukrywał się przed organami ścigania. Podczas wizyty policji schował się w... kanapie

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Pływacy z Konina najlepsi w Otylia Swim Cup. Otylia Jędrzejczak szuka talentów

Pływacy z Konina najlepsi w Otylia Swim Cup. Otylia Jędrzejczak szuka talentów