Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jutro Tłusty Czwartek. Zamieszczamy kolejne przepisy Internautów

Joanna Boroń
Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe.
Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe. Archiwum
Czytanie maili dzisiaj to trudne zadanie - Wasze przepisy na pączki, faworki i inne słodkości powodują trudną do opanowania ochotę na coś słodkiego.

Jeśli jesteście na słodyczowym odwyku, ten tekst zostawcie w spokoju! Zamieszczamy bowiem kolejne przepisy Internautów, przysłane w odpowiedzi na naszą prośbę. Przypominamy też, że wciąż czekamy na Wasze sprawdzone receptury na pączki i faworki. Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe.

Pączki z nadzieniem adwokatowym
- 600 g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 125 g masła
- 70 g drobnego cukru (ja używam cukru trzcinowego drobno mielonego)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- aromat waniliowy
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii lub ewentualnie pasta waniliowa
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 150 ml adwokata
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki, następnie cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy oraz ciepłe mleko mieszamy z roztopionym masłem. Wszystko wyrobić mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, po czym przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 20 równych części i formować kulki, lekko spłaszczając. Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut. Olej rozgrzać do temperatury 180 st. C lub sprawdzić za pomocą kawałka ciasta, jeśli wypłynie na wierzch, można smażyć. Pączki smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki napełnić kremem za pomocą szprycy z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i orzeszkami. Wykonanie kremu: Śmietanę zagotować, żółtka ubić z cukrem, dodać wanilię i mąkę kukurydzianą. Nie przerywając ubijania dodać cienkim strumieniem gorącą śmietanę. Mieszaninę ponownie przelać do garnka, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia, na koniec dodać adwokat i porządnie wymieszać. Aby zapobiec utworzenia się kożucha na kremie, należy dodać 1 łyżkę roztopionego masła lub wierzch kremu przykryć folią. Pączki można podać z samym kremem bez dodatku alkoholu, jeśli są przeznaczone dla dzieci.

Pączki z M&M'sami
- 1,5 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 17 dag margaryny
- 1/4 szklanka spirytusu
- ok. 500 ml mleka
- 7 żółtek
- pół łyżki soli
- 20 dag cukru
- cukierki M&M (kolorowe)
Drożdże, ok. 4 łyżki mąki i łyżkę cukru zamieszać. Podlać niewielką ilością ciepłego mleka. Zrobić z tego rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki i roztrzepane żółtka z cukrem. Wyrabiać ręką i podlewać mlekiem. Pod sam koniec dodać spirytus i roztopioną margarynę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce ponownie. Po tym jak ciasto wyrośnie wykrawać pączki: najpierw rozwałkować na ok. 1 cm, położyć na kawałek cukierki a następnie przykryć druga połową ciasta. Wykrawać pączki szklanką. Smażyć na oleju. Po wyjęciu, odcedzić z oleju i osuszyć. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Oponki pieczone w piekarniku
- 3 szklanki maki tortowej
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 80g masła
- szklanka mleka
- skorka otarta z cytryny lub pomarańczy
- szczypta soli
- papier do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel kolorowego barwnika spożywczego, może być sok z jagód
- kolorowa posypka
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoja objętość dodać : żółtka (1 białko pozostawić do posmarowania krążków, a drugie do lukru), pozostały cukier, skórkę otarta z cytryny i sól. Składniki wymieszać i dodać przesianą mąkę. Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto przez ok. 5 min, aż będzie lśniące i sprężyste. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min . Gdy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na części. Z każdej rozwałkowujemy około 2 cm placek i wycinamy krążki z dziurkami. Na blasze układać wycięte krążki. Przykryć czysta ściereczką i odstawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez ok. 15 min. Przygotować lukier, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Upieczone oponki maczać w lukrze, a następnie w kolorowej posypce i układać na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru swobodnie obciekł.

Bułeczki drożdżowe teściowej
- 1/4 kostki drożdży
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- mleko
- cukier/cukier waniliowy
- olej
W szklance letniego mleka robimy rozczyn z drożdży. Dodać wszystkie składniki do miski, zagniatać ciasto, w połowie dodać trochę oleju i rozczyn. Ugniatać do miękkiej masy i zostawić do wyrośnięcia na około 1h. Później wykrajać szklanka kółka i w środek nakładać nadzienie zwijać w kulkę. Możemy naładować je czekoladą bo takie najbardziej uwielbiam ale robię też z dżemem lub masą makową. Układać na blaszce obsypanej mąką piec w nagrzanym piekarniku do 180stopni aż będą rumiane.

Klasyczne pączki
- 10 deko drożdży,
- 6 żółtek,1 jajko całe,
- 350 ml mleka,
- 1 kg mąki,
- 15 deko cukru,
- cytryna,
- 50 ml rumu,
- szczypta soli,
- 10 deko margaryny.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru,15 deko mąki oraz 200 ml mleka. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce żeby wyrósł. Żółtka utrzyj z resztą cukru i jajkiem, dodaj do wyrośniętego rozczynu i zamieszaj. Wlej resztę mleka, wsyp pozostałą mąkę dodaj sok z cytryny, rum i szczyptę soli, wyrób ciasto. Margarynę roztop, schłódź i dodaj do ciasta, wymieszaj. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta podziel na małe kawałki, nadziej marmoladą i zrób kulkę, pozostaw do wyrośnięcia. Pączki smaż na gorącym oleju, po czym posyp cukrem pudrem lub lukrem.

Amerykańskie doughnuts'y
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)
- słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładajcie na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.

Pączki z miłością
- szklanki mąki (350 g) + szklanka uczucia
- 1/4 szklanki cukru (60 g)+ 2/4 szklanki miłości
- 20 g świeżych drożdży+ 40g radości
- 1/5 kostki Kasi (50 g)+ 1/2 kostki szczęścia
- 1/2 szklanki mleka+ 1/5 szklanki uśmiechu
- 2 jajka+ 2 osoby
- 1 łyżka spirytusu+ 1 łyżeczka szczęśliwej wody
- twarda marmolada+ zdjęcia osób szczęśliwych
- 1 litr oleju do smażenia+ 2 litry szczęścia w butelce
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły. A na końcu się delektujemy!

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!