W naszym dodatku, który ukaże się z "Głosem" we wtorek 28 lipca nagrodzone w konkursie Smaki Pomorza lokale z całego regionu - a jest ich ponad 70 - zdradzą swoje kulinarne tajemnice. Może nabierzecie ochoty, by w domu samodzielnie przygotować kilka dań? Wybierzcie się z nami w smakowitą podróż po regionie.
Tatar z mango
Daniem popisowym wyróżnionego w naszym plebiscycie Wojciecha Kempa, szefa kuchni Restauracja Sand{acz} w Sand Hotel, jest duszony sandacz z grillowanymi szparagami w sosie maślano-ziołowym, na którego gorąco zaprasza. Nie mniejszą popularnością cieszy się dorsz smażony z duszonymi warzywami i homarowym sosem. Wśród przystawek króluje tatar z mango.
I to właśnie ten ostatni przepis specjalnie dla Czytelników przygotował Wojciech Kempa.
By przygotować tatar z mango podany na rukoli w asyście musu malinowego potrzebujemy: mango, rukolę, maliny, limonkę, zioła do dekoracji. Mango obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i limonkę, całość mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Podajemy na głębokim talerzu na lekko posiekanej rukoli, formując krążek. Całość dekorujemy musem malinowym, kwiatem, ewentualnie ładnymi kiełkami lub ziołami. Proste i smaczne.
Nie zapomnijcie kupić we wtorek "Głosu". Dołączymy do gazety dodatek Smaki Pomorza. Poznacie najlepsze - zdaniem Czytelników - lokale w naszym regionie oraz ich sprawdzone receptury!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?