Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawa dziś ma swoje święto [zdjęcia, wideo]

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Prosty kawowo-czekoladowy sos i lody. Do tego ulubiona kawa - idealny sposób na świętowanie Dnia Kawy
Prosty kawowo-czekoladowy sos i lody. Do tego ulubiona kawa - idealny sposób na świętowanie Dnia Kawy Archiwum
Swoje międzynarodowe święto kawa obchodzi 29 września. Pamiętajcie o tym wypijając swoją porcję kawy. A może macie ochotę na prawdziwe świętowanie? Jeśli tak, to przygotujcie coś pysznego do kawy i z kawą!

Kawa jest parzonym napojem przygotowywanym z palonych ziaren kilku gatunków wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych (rodzaju Coffea L.). Dokładne pochodzenie Międzynarodowego Dnia Kawy nie jest znane. Święto zostało wypromowane przez Japonię przez tamtejsze stowarzyszenie kawy. Nazwa Dnia została po raz pierwszy użyta przez Southern Food and Beverage Museum w 2009 roku. Święto obchodzi się m. in. w Australii, Kanadzie, Anglii, Etiopii, Nowej Zelandii, Norwegii, Szwecji, USA, Malezji.

Kawowi puryści uważają, że kawa musi parzona być w ciśnieniowym ekspresie. Okazuje się, że idealną filiżankę można przygotować też i prostszą, oraz dużo tańszą metodą. Chemex, dripper, aeropress - można je spotkać w kawiarniach, ale również zamówić w internecie, czy kupić w specjalistycznym sklepie. Kosztują mniej niż ekspres do kawy, ale przygotowywanie w nich czarnego napoju, jest proste i równie aromatyczne.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy próbowaliśmy alternatywnie parzonych ziaren z Etiopii. "Przelewowy" ekspres, czyli chemex, spisał się rewelacyjnie.

Do kawy idealnie pasuje coś słodkiego. Dziś kilka prostych pomysłów na desery kawowe - tiramisu z letnimi owocami, tradycyjne włoskie biscotti i gęsty kawowy krem do lodów. Przygotowanie tych słodkości nie wymaga wyjątkowych umiejętności, ani skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami!

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów. Znajdziemy go w kartach dań restauracji nie tylko z włoskim rodowodem. Oto szybka wersja - bez jajek, z porcją mocnego espresso Segafredo i z letnimi owocami.
Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych
150 - 200 gram małych biszkopcików
500 ml śmietany kremówki (36 procent)
250 gram serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej lub więcej - to kwestia naszych własnych upodobań)
nieco soku z cytryny i skórki z cytryny
mocne espresso - około 3/4 szklanki
kieliszek rumu lub innego mocnego alkoholu
sezonowe owoce i wiórki czekolady do podania
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy, bo musi nieco przestygnąć. Potem ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone oraz nieco soku z cytryny i skórki (chodzi o subtelne przełamanie słodkiego smaku).
Ostatni etap to układnie deseru - tutaj wersja "to go", czyli na wynos. W słoiczkach, szklankach, albo pucharkach układamy na dnie biszkopciki namoczone w kawie z alkoholem. Na to kładziemy porcje kremu, znowu namoczone biszkopciki i krem. Odstawimy na kilka godzin - to ważny etap, w którym chodzi o to by biszkopty wchłonęły nieco wody z kremu, a smaki się "przegryzły". Przed podaniem, albo zapakowaniem do piknikowego kosza dodajemy sezonowe owoce (maliny, poziomki, borówki) i czekoladowe wiórki.

Biscotti to typowe włoskie ciasteczka, które podaje się do słodkiego wina, albo kawy. Podróżując po Italii można spotkać różne ich wersje. Przygotujcie wersję z kawą, kakao i orzechami. Podajcie je z kawą na zakończenie letniego obiadu.
Składniki
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
6 czubatych łyżek cukru
łyżka miękkiego masła
łyżka kawy mielonej (np. espresso Segafredo)
łyżka kakao
około 150 gram orzechów
Z wszystkich składników prócz orzechów zagniatamy ciasto. Dodajemy orzechy. Formujemy ciasto na kształt długiego, płaskiego chlebka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie kroimy ostrym nożem na kromeczki o grubości około 1 - 2 centymetrów i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na kilka minut (w trakcie podpiekania dobrze ustawić grzanie górnej grzałki i w trakcie przekręcić biscotti tak by się równo opiekły z obu stron).
Gotowe ciastka są twarde jak suchary. Tradycyjnie macza się je w kawie, albo słodkim winie. W szczelnym pojemniku można je spokojnie przechowywać nawet dwa tygodnie.

Do porcji lodów przygotujcie prosty sos na bazie kawy. Dzięki temu zwykłe lody zmienią się w dekadencki deser! Nie wierzycie?
Składniki
filiżanka espresso
filiżanka cukru
filiżanka śmietanki 30 procentowej
kilka kostek gorzkiej czekolady
Garnek z grubym dnem stawiamy na kuchence. Wsypujemy cukier. Czekamy aż się rozpuści do postaci jasnego karmelu. Powoli dolewamy śmietankę i mocną kawę. Nie martwcie się jeśli karmel się trochę zbryli - podczas gotowania się rozpuści. Sos gotujemy aż zacznie gęstnieć (zajmie to nam około 10 minut). Dodajemy czekoladę i jeszcze chwilę gotujemy energicznie mieszając. Letnim sosem polewamy ulubione lody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!