Kawiarnia & Palarnia Kawy „Świtiaź”, najprawdopodobniej najlepsza kawa w regionie

Artykuł sponsorowany Kawiarnia & Palarnia Kawy „Świtiaź”
Nazywa się Oksana Oksen i ma wiele pasji, ale jej prawdziwą miłością jest kawa. Uwielbia ją pić i poznawać jej smaki. Ciągle szuka nowych aromatów i smaków, wiele przy tym podróżując. Od 2016 roku prowadzi dobrze prosperującą firmę budowlaną OKSANBUD, ale jej marzeniem zawsze było prowadzenie własnej kawiarni. Tak powstał „Świtiaź”, połączenie miłości do kawy, smaków ukraińskiej kuchni i podróży. Jest to niezwykłe, klimatyczne miejsce na mapie Szczecina, które warto odwiedzić.

W kawiarni zespół serwuje świeżo palone na miejscu kawy. Palarnia to kawy Arabica, które są niesamowicie delikatne, posiadają łagodny smak i bogaty aromat. Zapewniają też lekkie pobudzenie. Ziarna kawy sprowadzane z różnych zakątków świata. - Nasza kawa palona jest na miejscu z najwyższej jakości ziaren – mówi Oksana. - Kawa Arabica pochodzi z Etiopii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior Afrykańskich. Uprawia się ją pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca na wysokości od 700 do 2000 m n.p.m. Posiadamy na miejscu piec do palenia kawy sprowadzony do nas prosto z Barcelony. Zapraszamy naszych Klientów, żeby mogli zobaczyć jak powstaje nasza kawa. Roaster z certyfikatem pali ziarna kawy na miejscu. Wszyscy mogą wtedy poczuć ten niesamowity aromat i napić się pysznej kawy. Każdy znajdzie u nas swój wymarzony smak.

Punkt został otwarty w kwietniu tego roku i niemal od razu zaczął się promować poprzez najlepsze gatunkowo, pyszne kawy. Obecnie celem palarni jest dostarczenie najwyższej jakości, pysznej, aromatycznej kawy, na którą warto przyjechać nawet z innych miejscowości. Dlatego sprowadzane są tu najlepszej jakości zielone ziarna kawy z różnych zakątków świata, żeby każdy mógł poznać ich niesamowity smak.

Wyjątkowe jest to, że wykwalifikowany roaster wypala ziarna w lokalu. - Posiadamy na miejscu piec do palenia kawy sprowadzony do nas prosto z Barcelony – mówi Oksana. - Podczas wypalania ziaren możemy poczuć wspaniały aromat, który niejednokrotnie przyciągnął już do nas przechodniów. Nasi goście mogą wziąć udział w tym niezwykłym pokazie jego kunsztu i procesu palenia kawy. Wielbiciele kawy mogą się u nas cieszyć z szerokiego wyboru kaw. Ziarna mogą być palone jaśniej, wtedy mają owocowe, kwiatowe smaki. Mieszanka ciemniej palonych ziaren może mieć na przykład czekoladowy, orzechowy aromat. Mieszanie ziaren powoduje uzupełnianie się ich smaków, wtedy zaparzona kawa jest bardziej intensywna. Staramy się równoważyć aromaty i smaki różnych ziaren tak, aby każdy mógł wypić u nas swoją idealną filiżankę kawy.

Lokal posiada najwyższej jakości, profesjonalny piec Coffee Roaster TN-8, który sprowadzono specjalnie z Barcelony. Maszyna ma wydajność od 5 do 10 kg zielonego produktu na partię. Cykl prażenia to około 15-19 minut w zależności od rodzaju ziaren, żądanej temperatury prażenia i stopnia wilgotności. Maszyna jest energooszczędna, dzięki systemowi rekuperacji gorącego powietrza.
- Chcemy zapoznać mieszkańców Szczecina i regionu z naszymi pysznymi kawami oraz innymi produktami - mówi właścicielka. - Cały czas się rozwijamy. W menu mamy desery, torty, ciasta oraz wyjątkowe młynci na słodko (ukraińskie naleśniki). Serwujemy też znakomite dania główne, takie jak pielmieni klasyczne i kolorowe, wareniki z ziemniakami albo z kapustą, naleśniki z kurczakiem, naleśniki z kapustą, barszcz ukraiński oraz zupę wiejską. Zupy podawane są z wypiekanymi na miejscu bułeczkami. Mamy również dania i desery bez glutenu, czy laktozy oraz wegańskie.

Więcej na: www.switiaz.cafe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!