Piątkowe warsztaty były ostatnimi i zostały zatytułowane „W babcinej kuchni w zagrodzie dziadka” i miały na celu przybliżenie dzieciom w jakich warunkach dorastali ich dziadkowie i pradziadkowie, czym się zajmowali i jakich używali narzędzi.
Przygotowana wystawa - sprzętów gospodarskich z minionej epoki - wywołała ogromne zaciekawienie. Żelazko na duszę, sierp czy drewniana maglownica, masielnica i wiele innych nieznanych dzieciom przyrządów budziły ogromne emocje.
- Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Dzieci, podzielone na grupy, przystąpiły do prac gospodarskich: ubijały śmietanę na masło, piekły podpłomyki, prały na tarze. Poznały proces przędzenia wełny. Cały cykl warsztatów był dla dzieci ciekawą lekcją przybliżającą tradycje i zwyczaje ludowe - powiedziała Anna Pianka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Węgorzewianki w Węgorzewie Koszalińskim.
Warsztaty mogły odbyć się dzięki pomocy finansowej dla Kół Gospodyń Wiejskich, otrzymanej z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wnioski przyjmowane są jeszcze do 30 września 2023 r. przez Biura Powiatowe ARIMR właściwe ze względu na siedzibę koła.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?