Konkurs podzielony jest na dwie kategorie: „słodki” i „słony”. Zasady są proste – trzeba wybrać jedną kategorię i przygotować coś pysznego z wykorzystaniem produktów regionalnych. Danie należy sfotografować, wymyślić nazwę, podać składniki, ich gramaturę i przepis w elektronicznej.
Zobacz także Rozbiórka i budowa wiaduktu w Koszalinie. Gmina Miasto Koszalin wybrała wykonawcę
Potrzebna będzie też fotografia etapu przygotowania potrawy. Całość, wraz ze skanem zgłoszenia uczestnictwa, trzeba wysłać na adres [email protected] do 31 lipca. Kartę zgłoszenia i regulamin znajdziecie na stronie www.powiat.koszalin.pl.
Przy ocenie przepisów komisja uwzględniać będzie m.in.: oryginalność potrawy; składniki użyte do przepisu (premiowane składniki to produkty regionalne), stopień skomplikowania, estetykę wykonania. Laureaci pierwszego miejsca w każdej kategorii otrzymają bon - 500 zł na zakup sprzętu AGD. Łączna pula nagród to 2 tys. 400 zł.
Konkurs organizowany jest w ramach projektu „Smaki obszarów wiejskich powiatu koszalińskiego”. Jego celem jest m.in. promocja potraw przygotowanych z wykorzystaniem regionalnych produktów, prezentacja kuchni lokalnej i tradycyjnej oraz aktywizacja i promocja Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu koszalińskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?