Kontrole sanitarne w kurortach przeprowadzane są teraz niemal bez przerwy. I dobrze, bo jak się okazuje, właściciele sporej liczby lokali gastronomicznych wciąż są z higieną na bakier.
Podczas ostatniej operacji inspektorzy sanitarni z województwa wydali siedem decyzji wstrzymujących działalność produkcyjną. Trzy z nich zostały wydane w Kołobrzegu. Dotyczyły ośrodka wczasowego i dwóch uzdrowisk.
- Kontrole wykazały uchybienia sanitarno-techniczne, a także zwiększoną ilość drobnoustrojów na powierzchniach produkcyjnych. Po przeprowadzeniu dezynfekcji i badań personelu pracującego przy żywności, decyzje zostały jednak cofnięte i wznowiono działalność - informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Szczecinie.
Od początku sezonu w czterech ośrodkach wczasowych w województwie - w Pustkowie, Pogorzelicy, Stepnicy i Międzyzdrojach - wykryto zatrucia pokarmowe. Łącznie zachorowało 89 osób, cztery osoby były nawet hospitalizowane.
- Przede wszystkim, by uniknąć jakichkolwiek dolegliwości żołądkowych, unikajmy barów, które budzą nasze wątpliwości - radzi Małgorzata Kapłan. - Jeżeli jednak zdarzy się nam zjeść w takiej restauracji czy barze i mamy podejrzenia, że używają tam nieświeżych produktów czy po prostu jest brudno, możemy to zgłosić do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej i wtedy inspektorzy pójdą sprawdzić czy rzeczywiście zgłoszenie jest zasadne. Ważne jest też to, żebyśmy pamiętali, iż to właściciel jest odpowiedzialny za jakość żywności wprowadzanej do obiegu - tłumaczy nasza rozmówczyni.
W tym roku sanitarni skontrolowali już blisko 1.500 punktów gastronomicznych. Wydali około tysiąca decyzji administracyjnych, które dotyczyły głównie poprawy stanu sanitarno-technicznego. Wystawili też 520 mandatów na łączną kwotę 30.000 złotych. W zeszłym roku, podczas całego sezonu, inspektorzy skontrolowali dokładnie 3.333 zakłady, przeprowadzając w nich 4.349 kontroli. Wydali 270 decyzji, które dotyczyły przede wszystkim doprowadzenia do właściwego stanu pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, zapewnienie bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach produkcyjnych, zapewnienia właściwego postępowania z odpadami, a także poprawy stanu technicznego sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w produkcji żywności. Na 500 osób odpowiedzialnych nałożono mandaty w łącznej kwocie 135.150 złotych.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?