Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia: sposób na szynkę i białą kiełbasę

archiwum
Kolejne wielkanocne przepisy godne polecenia.

Szynka wielkanocna

Co jest potrzebne:
1 szynka bez kości (ok.1 kg, jeżeli szynka jest większa, należy zwiększyć udział składników), łyżeczka cukru, pół łyżeczki kolendry, 2 goździki,
1 cebula, 4 ziarna pieprzu czarnego, 40 g soli, 2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 jagody jałowca, 2 g saletry, 2 liście laurowe, sól,
pieprz, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera.

Jak to przygotować:
Pół łyżeczki soli rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Gdy wystygnie, powoli w kilku miejscach wstrzyknąć w surową szynkę. Drugie pół łyżeczki
soli wymieszać z saletrą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Pozostałe przyprawy do peklowania utłuc tłuczkiem, dodać do soli z dodatkami
i całością natrzeć szynkę. Mięso zawinąć w folię i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce.

Do garnka wlać tyle wody, aby przykryła szynkę, włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i zagotować. Do gorącej wody (temp. 95 stopni C) włożyć szynkę i parzyć przez ok. 1 godzinę. Nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Podawać jako wędlinę.

Biała kiełbasa

Kuchnia: sposób na szynkę i białą kiełbasę

To tradycyjny wielkanocny rarytas także w Niemczech. Tam przygotowują ją jednak inaczej niż w Polsce.

Co jest potrzebne:
1 kg surowej białej kiełbasy, 4 średnie cebule, główka czosnku, 2-3 łyżki oleju.

Jak to przygotować:
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Ząbek czosnku obrać, pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim ponakłuwane wykałaczką kiełbasy. Posmarować je resztą oleju, obłożyć je czosnkiem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż kiełbasa się pięknie przyrumieni.

Kartoffelsalat

To jedno z najbardziej ulubionych niemieckich dań. Przepisów na Kartoffelsalat jest sporo, oto jeden z nich.

Co jest potrzebne:
1 kg ziemniaków, 50 g małych ogórków z octu, 1 cebula drobno pokrojona, 30 ml wody lub lepiej rosołu, 2 łyżki oleju, 3 łyżki octu jabłkowego,
ewentualnie pietruszka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku.

Jak to przygotować:
Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do bardzo zimnej wody na 5 minut. Przygotować marynatę z wody (lub
rosołu), pokrojonej i sparzonej cebuli, oleju, octu, dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i równo krojąc, dodawać do marynaty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ogórki pokroić drobno,
dodać do sałaty. Całość wymieszać.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!