Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarna atrakcja. Wraca koszaliński łosoś

Piotr Polechoński
Piotr Polechoński
Działa już w Koszalinie wyjątkowa, kulinarna oferta, wprost nawiązująca do koszalińskiej historii.

O tej inicjatywie pisaliśmy już wielokrotnie. Teraz możemy już poinformować, że właśnie zaczęła ona być realizowana i w ofercie restauracji Club2CV pojawiła się nowa, wyjątkowa propozycja, nawiązująca do koszalińskiej historii: potrawy z wędzonego łososia.
Przypomnijmy: „Koszalin miastem szlachetnych łososi” - tak brzmiał przedwojenny slogan reklamowy słynnej koszalińskiej wędzarni ryb i drobiu C. Waldemanna. Jej powszechnie znaną specjalnością były wędzone łososie, których smak znano w całych Niemczech, a doceniany był też w Europie.

Reaktywować tę markę postanowili Grzegorz Kruk, koszaliński biznesmen oraz koszalińska restauracja Club2CV.
Pomysł jest taki, aby w restauracyjnym menu pojawiły się dania z łososia nawiązujące do koszalińskiej, kulinarnej tradycji, a informacja o nich oraz o ich znaczeniu dla Koszalina wraz z krótką historią wędzarni C. Waldemanna będzie umieszczana na specjalnych ulotkach. Te będą dołączane do każdej karty z listą potraw, a te będą podawane wśród symboli nawiązujących do przedwojennego, kulinarnego dziedzictwa. I właśnie już teraz każdy może przetestować ten pomysł.

- Specjalnie przygotowane danie z łososia można już samemu spróbować, a przy okazji łyknąć nieco koszalińskiej historii - zachęca Grzegorz Kruk. M.in. można zamówić koktajl z łososia wędzonego na zimno, tortillę z farszem łososiowym, pieczone pierożki „Waldemanna”, łososia z pieca na zimno na sosie winno-śmietanowym.

- To nie wszystko. Zaraz po niedzieli wszyscy zainteresowani będą mogli kupić w restauracji koszulki oraz kubki ze wzorami nawiązującymi do symboliki związanej z przedwojennym, koszalińskim łososiem. Do nabycia będą też specjalne kartki pocztowe z dawną panoramą Koszalina, które będzie można ozdobić w stempel z koszalińskim łososiem - dodaje nasz rozmówca. Zapowiada też, że w najbliższym czasie odbędzie się oficjalna uroczystość związana z uruchomieniem nowej kulinarnej oferty połączona z odsłonięciem niewielkiej rzeźby łososia, którą będzie można pogłaskać na szczęście. Ta stanie przed restauracją.

Fakty

C. Waldemann
Kupiec C. Waldemann założył znaną w Europie wędzarnię łososi i drobiu w roku 1879. W krótkim czasie zakład Waldemanna stał się drugim (po koszalińskiej papierni) najważniejszym pracodawcą w mieście, zajmując kwartał pomiędzy dzisiejszymi ulicami Zwycięstwa, Mickiewicza, Asnyka i Grodzką.

Jego powszechnie znaną specjalnością były wędzone łososie. Sztandarowym i szeroko znanym produktem firmy C. Waldemann był w latach 20. „Łosoś w oleju”. W drugiej połowie lat 20. interesy szły tak dobrze, że utworzono kolejny zakład produkujący marynaty oraz wędzarnię węgorzy w Stralsundzie.Koszalińskie łososie uhonorowane zostały medalami na prestiżowych targach w Kolonii (1906 r.) i w Berlinie (1907 r.). Jednak największym echem odbiła się nagroda, jaką łososie z Koszalina zdobyły na targach w Sankt Petersburgu. Wyróżnił je wówczas sam car Rosji, przyznając mu srebrny medal.

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Zobacz także: Giełda ogrodnicza w Koszalinie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!