Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w weekend

Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
archiwum
Kwiaty - mogą być w donicach, we włosach, ale też na Twoim talerzu. Jakie wybierać i jak je serwować? Tego możesz dowiedzieć się już w weekend.

Warsztaty robienia lizaków, hodowli kiełków, carvingu, plecenia wianków, konkursy kulinarne, mnóstwo okazji do degustacji - to tylko ułamek atrakcji czwartej edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

Impreza pod hasłem „Kwiaty w smaku lila-róż” odbędzie się w sobotę i niedzielę, 13 i 14 lipca, w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przede wszystkim dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz poznasz ich właściwości i zastosowanie.

- Na waszych talerzach zagoszczą m.in.: lawendy, pysznogłówki, róże, fuksje oraz inne kwiaty występujące w tej kolorystyce... i nie tylko. Podczas festiwalu poznacie pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji - zapowiadają organizatorzy imprezy.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy [ZDJĘCIA]

O poszerzenie wiedzy ogrodniczej zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek „Pyszne Chwasty” czy „Kwiaty Jadalne”. Katarzyna Majewska razem ze swoją Kuchnią Kosmetyczną pokaże, jak przygotować naturalne kosmetyki. Do grona prelegentów dołączy Grażyna Uściska, autorka książki „Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania z niezwykłych roślin”.

Imprezie towarzyszyć będzie III edycja konkursu Cały ogród na talerzu. Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują danie dla gości festiwalu i powalczą o Nagrodę Publiczności.

Podczas minionego weekendu w ogrodach Hortulus w Dobrzycy odbył się pierwszy w naszym kraju Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Dwudniowa impreza cieszyła się sporą popularnością.Zobacz także Tomasz Leśniak o gotowaniu dla reprezentacji Polski na Euro 2016

Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy za nami [zdjęcia]

W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami.

Nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.Ogrody otwarte będą od godz. 10.30. Wstęp od 20 do 25 złotych.

Zobacz także Piknik Naukowy na Politechnice Koszalińskiej

POLECAMY TAKŻE

Gk24.pl

Zachęcamy również do korzystania z prenumeraty cyfrowej Głosu Koszalińskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo