Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w weekend

Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
archiwum
Udostępnij:
Kwiaty - mogą być w donicach, we włosach, ale też na Twoim talerzu. Jakie wybierać i jak je serwować? Tego możesz dowiedzieć się już w weekend.

Warsztaty robienia lizaków, hodowli kiełków, carvingu, plecenia wianków, konkursy kulinarne, mnóstwo okazji do degustacji - to tylko ułamek atrakcji czwartej edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

Impreza pod hasłem „Kwiaty w smaku lila-róż” odbędzie się w sobotę i niedzielę, 13 i 14 lipca, w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przede wszystkim dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz poznasz ich właściwości i zastosowanie.

- Na waszych talerzach zagoszczą m.in.: lawendy, pysznogłówki, róże, fuksje oraz inne kwiaty występujące w tej kolorystyce... i nie tylko. Podczas festiwalu poznacie pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji - zapowiadają organizatorzy imprezy.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy [ZDJĘCIA]

O poszerzenie wiedzy ogrodniczej zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek „Pyszne Chwasty” czy „Kwiaty Jadalne”. Katarzyna Majewska razem ze swoją Kuchnią Kosmetyczną pokaże, jak przygotować naturalne kosmetyki. Do grona prelegentów dołączy Grażyna Uściska, autorka książki „Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania z niezwykłych roślin”.

Imprezie towarzyszyć będzie III edycja konkursu Cały ogród na talerzu. Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują danie dla gości festiwalu i powalczą o Nagrodę Publiczności.

Podczas minionego weekendu w ogrodach Hortulus w Dobrzycy odbył się pierwszy w naszym kraju Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Dwudniowa impreza cieszyła się sporą popularnością.Zobacz także Tomasz Leśniak o gotowaniu dla reprezentacji Polski na Euro 2016

Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy za nami [zdjęcia]

W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami.

Nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.Ogrody otwarte będą od godz. 10.30. Wstęp od 20 do 25 złotych.

Zobacz także Piknik Naukowy na Politechnice Koszalińskiej

POLECAMY TAKŻE

Gk24.pl

Zachęcamy również do korzystania z prenumeraty cyfrowej Głosu Koszalińskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie